• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Johan Sandberg McGuinne.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Poeten Johan Sandberg McGuinne tycker att artisterna i Samiska Melodifestivalen ska våga göra lite mer som Jon Henrik Fjällgren. Foto: SVT

Modetipset till Mello-deltagarna: ”Gör som Jon-Henrik Fjällgren”

Publicerad

Artisterna i Samiska Melodifestivalen brukar ha traditionsenliga koltar på sig på scenen.

Men poeten Johan Sandberg McGuinne vill att de ska våga lite mer.

– Kanske testa lite glitter, säger han i uppsnacket inför Samiska Melodifestivalen.

Nu är det inte långt kvar, på påskafton avgörs Samiska Melodifestivalen.

Inför det har man gått igenom låtarna och jojkarna i tre program och i det sista pratade man bland annat om mode och vilka scenkläder artisterna har på sig.

– Här har vi en traditionell manskolt från sydsamiskt område och det här är vad männen tar på sig. Men hade det inte varit kul om man hade varierat sig lite? Kanske testat några andra tyger eller glitter. Eller lite mönster. Det hade varit fantastiskt, säger poeten och översättaren Johan Sandberg McGuinne i uppsnacket inför Samiska Melodifestivalen.

Jämför med Fjällgren

Programledaren Natalie Carrion konstatera att man ofta väljer det traditionella på scenen. Men hon lyfter också fram Jon Henrik Fjällgren som i Melodifestivalen bland annat haft en silvrig kolt på sig som hans mamma hade sytt.

– Den kolten är spännande för han har använt ett paisley-tyg och man ser faktiskt ganska många yngre som börja använda sånt tyg vilket är kul, säger Sandberg McGuinne.

Även Nelly Engström och Jonna Dunfjeld-Mølnvik som har den sydsamiska podden Hævvi gästade programmet och pratade om hur mycket man ska våga utmana traditionerna.

”Ska kännas rätt för dig själv”

– Jag tänker att så länge man själv är bekväm med att ”våga”, det ska vara användbart och ha ett syfte, men det ska också kännas rätt för dig själv. Då får man göra som man vill med förankring i traditioner, säger Engström innan Dunfjeld-Mølnvik stoppar henne:

– Inte helt som man vill. Det är viktigt att man ta vara på det som står för ens familj och som berättar för andra vem man är.

Sandberg McGuinne tycker hon har en viktig poäng.

– Det här är inte en folkdräkt så den lever med modet och kan påverkas av trender. Men det är samtidigt väldigt personligt, du berättar nånting om din familj och om vem du är.

Se programmet redan nu på SVT Play eller 19:00 på SVT2. Samiska Melodifestivalen direktsänds här på SVT Sápmi, på SVT Play och på SVT24 klockan 20:15 på påskafton.

Samiska Melodifestivalen

Samiska Melodifestivalen, som även går under namnet Sámi Grand Prix, arrangeras i Kautokeino under påskafton varje år sedan 1990. Den var först ett tillägg till Samisk påskfestival.

Under 2024 är SVT medproducenter till tävlingen och i samband med det har tävlingen bytt namn till Samiska Melodifestivalen på svensk sida. Det här gör också att du i år kan rösta i Melodifestivalens officiella app.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.