Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ulf Nårsa är kritisk till Piteå kommuns kommunalråd som inte kommer loss med sin ansökan om att bli samisk förvaltningskommun. ”Handlar knappast om ekonomi”, menar han. Foto: SVT

Nårsa om kommunalrådets förklaring: ”Kvalificerat skitsnack”

Publicerad

I går inleddes samiska vårvinterfestivalen i Piteå, ett event som stöttas av kommunen. Men Piteå kommun har hittills inte valt att bli samisk förvaltningskommun trots påtrycknngar från sameföreningen.

– Vi la ett medborgarförslag redan 2016. Det är kvalificerat skitsnack att kommunen inte har råd, säger Ulf Nårsa vice ordförande i Piteå sameförening.

Det var tidigare i veckan som Sameradion intervjuade kommunalråd Kata Nilsson(S) i frågan om att ansöka om att bli samisk förvaltningskommun och fick svaret att det saknades ekonomiska muskler just nu.

Patric Lundström (S), som delar kommunalrådsposten med henne, på plats vid invigningen av vårvinterfestivalen under torsdagen.

– Vi lyckas inte ens upprätthålla minoritetslagarna, vi har ett jättejobb att göra i Piteå, säger han till SVT Sápmi.

”Skitsnack”

Ulf Nårsa, vice ordförande i Piteå sameförening, skräder inte orden om Piteå kommuns handfallenhet och tycker politikerna bortförklarar sig gång på gång. Särskilt när de hänvisar till ekonomin.

– Det är kvalificerat skitsnack. De får statsbidrag för merkostnader, säger han.

Kommunalrådet medger att det saknas kunskap i kommunen.

– Jag kan alldeles för lite om de samiska frågorna, jag måste förkovra mig, konstaterar Patric Lundström (S).

Kommunens bidrag till den nya festivalen som ska locka fler att lära sig mer om samisk kultur är på 160 000 kronor och man hoppas att eventet ska vara återkommande.

Hör Ulf Nårsa och kommunalråd Patric Lundström (S) i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.