Natalie intar Skansenscenen på nationaldagen

Uppdaterad
Publicerad

Svenska nationaldagsfirandet på Skansen i Stockholm bjuder på sydsamiska i år. Det är sångerskan Natalie Carrion som kommer framföra Mikael Wiehes låt En sång till modet på en av Sveriges största utomhusscener.

– Vi vill ju att det samiska ska synas och märkas, då ska vi vara med, säger en mycket glad Natalie som därmed tar ännu ett kliv i sin musikkarriär.

– Det ska bli så kul, ler Natalie Carrion från Umeå, som nyper sig lite i armen. För 11 år sedan var hon gatumusikant. Hon hade gett sig denn på att lyckas med musiken, nu även aktuell i Svensktoppensammanhang med en egen låt som en så kallad bubblare.

Att sjunga just den texten som handlar om mod tycker hon känns fint.

– En sång till modet är just vad vi behöver. Jag tillhör en familj som förnekades tala spåket. Men jag tar tillbaka språket genom att sjunga på sydsamiska. Självklart hade jag förstås velat sjunga min egen låt men denna är väldigt fin, säger hon.

– Det är jättehäftigt att få uppträda på den stora scenen på Skansen. Jag fick förfrågan och det känns otroligt hedersamt. Min vision är att bidra till att göra världen bättre genom det jag gör.

Sänds i SVT

SVT sänder traditionsenligt nationaldagsfirandet från Skansen och allt inleds med kungafamiljens kortege genom Stockholm. Det blir fanutdelning, tal av högtidsgäster och artistframträdanden. Under kvällen kommer tittarna att bjudas på samtal om nationaldagen och som vanligt avslutas sändningen med tapto från Stockholms slott. Programledare: Anne Lundberg och Tara Moshizi.

Hör intervjun med Natalie Carrion i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.