Terje Haugen, ledare för Fosen renbetesdistrikt. Foto: Ole Martin Wold

Norra Fosen-gruppens fortsatta krav: ”Riva 40 vindkraftverk”

Uppdaterad
Publicerad

Södra Fosen-gruppen har kommit överens med regeringen.

Det har inte renskötarna i Nordfosen gjort och de tänker inte backa från sina krav.

– Vi vill riva delar av Roan vindkraftspark, säger Terje Haugen till NRK Sápmi.

I måndags kom den södra Fosen-gruppen överens med regeringen om ett avtal som bland annat innebär att renägare kommer att få ersättning och en ersättningsyta för bete.

Men renskötarna i Nordfosen är långtifrån att nå ett avtal och förhandlar fortfarande med staten. Där står man fast vid sina krav, bland annat att vindkraftverken i Roan måste rivas.

– Vi har lagt fram ett förslag och inte fått något riktigt svar på det. Men vi vill riva delar av Roan vindkraftspark, totalt ett 40-tal, säger Terje Haugen, ledare av Nordfosen renbetesdistrikt till NRK Sápmi.

”Kan inte säga något mer”

I slutet av november hade de senast ett medlingsmöte med regeringen men sedan har inte mycket mer hänt.

– Det är okej att hoppas på överraskningar, säger Haugen som är osäker på när de kan komma överens.

Stig Tore Laugen, kommunikationsdirektör på Aneo, som är operatör och ägare av Roan Vind:

– Den medling som pågår är konfidentiell och vi kan inte säga något mer om innehållet där. Vi hoppas att en uppgörelse i godo kan nås även i norra gruppen, säger han.

Renskötarna i Nordfosen valde i förra veckan att skicka ett brev till Norges statsminister Jonas Gahr Støre där man kräver en snabb lösning.

Statsministern: ”Viktig lärdom”

Han säger i en kommentar till NRK Sápmi att han är nöjd över att konflikten med södra gruppen nu är löst och att man hoppas nå samma resultat med norra gruppen snart.

– Vi vill hitta vänskapliga lösningar på detta.

Han menar också att en en viktig lärdom är att arbetet med vindkraftverken i Fosen borde ha varit grundligare när licensen ursprungligen beviljades.

– Det bröt mot internationella förpliktelser och det borde inte ha skett, så det arbetet borde ha varit grundligare. Det har varit en krokig väg att komma fram till hur vi ska rätta till det.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Terje Haugen, ledare för Fosen renbetesdistrikt, om stödet från ungdomarna i Oslo. Foto: Alf Simensen/Heiko Junge/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.