Ett par av vindkraftverken på Fosen. Foto: Heiko Junge

Södra Fosen-gruppen överens med regeringen om ett avtal

Publicerad

Den södra Fosen-gruppen är överens med Statkraft.

Det nya avtalet innebär att renägare kommer att få ersättning och en ersättningsyta för bete.

– Det är skönt att vi har nått en överenskommelse, säger Leif Arne Jåma, ledare för den södra gruppen.

Mer än två år har gått sedan Högsta domstolen i Norge slog fast att landet begår folkrättsbrott då vindkraftparken i Fosen byggts mitt i renbetesmark.

I april inledde olje- och energiministeriet en medlingsprocess mellan parterna för att lösa frågan.

Nu har Fosen Vind, som medlat med den södra gruppen, kommit överens.

– Jag är glad över att parterna och staten har kommit fram till en överenskommelse. Min förhoppning är att även nya generationer ska se möjligheten att fortsätta med renskötseln i Fosen, säger olje- och energiminister Terje Aasland i ett pressmeddelande.

”Skönt att få ett slut”

Avtalet innebär att vindkraftverken kommer att stå kvar, men att renägare kommer att få ersättning och en ersättningsyta för bete.

– Det är skönt att vi har nått en överenskommelse och det är bra att få ett slut på en flera år lång och oförutsägbar situation. Avtalet säkerställer renskötseln i Sør-Fosen i generationer, säger Leif Arne Jåma, ledare för den södra gruppen.

Avtalet gäller dock endast den södra renägargruppen i Fosen. Renskötarna i norra gruppen förhandlar fortfarande med staten och har ännu inte nått en överenskommelse.

I slutet av november hade man det senaste medlingsmötet och förra veckan skickade man ett brev till Norges statsminister Jonas Gahr Støre där man kräver en snabb lösning.

”Kan bli nya demonstrationer”

Ella Marie Hætta Isaksen som har gått i bräschen för flera demonstrationer mot regeringens hantering av Fosen-fallet säger dock till NRK Sápmi att kampen inte är över.

– Det är mycket viktigt att betona att Fosen-fallet inte har lösts. Jag känner att jag är väldigt rädd för att vi ska släppa det här nu och det skulle vara ytterligare ett svek mot renskötseln.

Hon utesluter inte heller att det blir nya demonstrationer.

– Det är troligt att det blir nya demonstrationer, för situationen är helt annorlunda för Nord-Fosen. Vi kommer att fortsätta kämpa tills de också är i en situation som de kan leva med, säger hon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Demonstranterna som tog över gatorna i Oslo tidigare i höst. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.