Saminuorras ordförande Sara-Elvira Kuhmunen, till höger överlämningen av checklistan till politikerna på Arendalsveckan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Saminuorras ordförande Sara-Elvira Kuhmunen tror en lösning på hetsen mot samer kan vara den checklista för åtgärder mot samehets, som ungdomsråden på norsk sida lämnat över till politikerna (högra bilden). Foto: SVT och NRK

Ny rapport: Alltmer aggressivt hat mot samer

Uppdaterad
Publicerad

Diskriminering och hat mot samer är fortsatt ett stort problem på de flesta arenor i samhället.

Det visar en ny rapport från Norska Folkehelseinstituttet (FHI).

– Alla måste ta tag i det för att det ska bli bättre, säger Emilie-Madelen Biti-Jessen till NRK Sápmi.

Norska Folkehelseinstituttet (FHI) har kartlagt den forskning som finns om hatretorik och diskriminering mot samer i Norge, Sverige och Finland under den senaste tioårsperioden. Forskarna har kollat på totalt 32 studier från länderna.

– Diskriminering påverkar samernas fysiska och psykiska hälsa negativt. Det har också en negativ inverkan på deras vardag, säger Rigmor Berg, generaldirektör för Folkehelseinstituttet i ett pressmeddelande.

Hon menar att det fortfarande är brist på kunskap om det samiska språket och kulturen i samhället i stort.

– Det finns en stor brist på kunskap om åtgärder mot hat och diskriminering, och det finns ett stort behov av att veta mer om vad som fungerar och vad som inte fungerar för att motverka hat och diskriminering mot samer.

”Lite mer aggresivt”

FHI ser nu också en ny trend där hatet allt mer kommer på sociala medier och internet.

– Det är ett kraftfullt språkbruk och lite mer aggressivt typ av hat som sker där. Och det är fortfarande mycket vi inte vet, men det här är ett område där det tidigare inte har förekommit så mycket hat och diskriminering mot samer, säger Berg.

SVT Sápmi rapporterade tidigare i år om när Brå för första gången släppte en rapport om hatbrott mot samer där drabbade delade med sig av skrämmande minnen och upplevelser.

Nyligen lämnade fyra ungdomsråd på norsk sida över en checklista för åtgärder mot samehatet och hur det kan minska problemet till politikerna på Arendalsveckan.

Ett förslag som uppskattades av Saminuorra, samernas ungdomsorganisation på svensk sida.

På norsk sida har man också börjat med ”Samiska guider” där elever reser runt i Norge och föreläser främst på gymnasieskolor om det samiska folket för att sprida kunskap.

”Vi är på rätt spår”

En av dem som gör det är Emilie-Madelen Biti-Jessen.

– Det ska bli kul att vara en liten del av det här arbetet för att motverka de gamla attityderna från förr. Jag tycker att vi är på rätt spår, säger hon till NRK Sápmi.

Hon är inte överraskad av FHI:s nya rapport och menar att hela samhället måste ta mer ansvar.

– Det är inte överraskande att höra det, men det är ändå tråkigt att höra att det är en utmaning som många människor står inför. Det är ett samhällsproblem som alla måste vara delaktiga i och ta tag i, för att det ska bli bättre, säger Biti-Jessen.

Emilie-Madelen Biti-Jessen Foto: Lena Marja Myrskog / NRK

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.