Saminuorras ordförande Sara-Elvira Kuhmunen, till höger överlämningen av checklistan till politikerna på Arendalsveckan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Saminuorras ordförande Sara-Elvira Kuhmunen tror på den checklista för åtgärder mot samehets, som ungdomsråden på norsk sida lämnade över till politikerna på Arendalsveckan (högra bilden). Foto: SVT och NRK

Saminuorra vill kopiera norsk checklista mot hets mot samer

Publicerad

En checklista för åtgärder mot samehets är något som borde testas även på svensk sida. Det tycker svenska samernas ungdomsorganisation Saminuorra.

– Det här är en jättebra grund för kommuner och regioner för att jobba med frågor som hatbrott mot samer och diskriminering, säger ordföranden Sara-Elvira Kuhmunen.

Det var på Arendalsveckan, en motsvarighet till Almedalsveckan, som fyra ungdomsråd i måndags lämnade över en checklista till politikerna med hopp om att den skulle spridas.

På listan kan politiker i sina kommuner pricka av vilka planerade åtgärder mot samehtes som genomförts. Saminuorras ordförande Sara-Elvira Kuhmunen tycker det är en bra idé.

Inte nog metodiskt

Hon menar att arbetet mot samehetsen på svensk sida inte sker tillräckligt metodiskt i dag. Det råder stor okunskap i samhället om samiska frågor och hatet mot samer, säger hon.

För två år sedan gav regeringen Brottsförebyggande rådet, Brå, i uppdrag att göra en fördjupad studie av hatbrott mot samer, och i slutet av april släpptes rapporten.

40-tal intervjuades

Ett 40-tal personer, från 21 till 80 år, hade intervjuats. Av både intervjuerna och av polisanmälningar framgår att hat mot samer förekommer i skolan, på arbetsplatsen, i hemmiljö, på offentliga platser och på internet, konstaterar Brå.

Det handlar om verbala påhopp, ansikte mot ansikte, via telefon och i sociala medier.

– Rapporten visar att det kanske behövs en checklista för att man ska kunna arbeta med de här frågorna, säger Sara-Elvira Kuhmunen.

”Måste gå snabbare”

Hon tror att checklistan, enligt norsk modell, kan synliggöra hur arbetet framskrider i kommunerna och i regionerna.

Sara-Elvira Kuhmunen konstaterar att de svenska politikerna tillsatt en rad utredningar på området så visst görs det något, konstaterar hon.

– Det finns en bra grund för kartläggningen, men det måste gå snabbare att få till åtgärder, säger Kuhmunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.