SVT Minoritets nya barnprogram Unnit.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon ovan ser du klipp ur SVT Minoritets nya samiska barnprogram Unnit. Foto: Sebastian Sahin & SVT Design

Nytt barnprogram för de yngsta – inspirerad av Youtube

Publicerad

Språkinlärning är i fokus i SVT Minoritets nya samiska barnprogram som har premiär på lördag.

– Programmet är utvecklat efter dagens medievanor hos barn, säger producenten Marit Kuhmunen Blom.

Mat, fordon och saker i hemmet är delar av det som utforskas i SVT:s nya barnprogram Unnit på nordsamiska. Programmen riktar sig till tvååringar som kan nordsamiska.

– Unnit ska påminna om Youtube barnprogrammen, vi har hämtat element därifrån för att barnen ska känna igen sig och tycka att programmet är lekfullt. Samtidigt får barnen höra samiska i ett småbarnsprogram som är utvecklat efter dagens medievanor bland barn, säger Marit Kuhmunen Blom, producent på SVT Minoritet.

”Brist i utbudet”

SVT Minoritet har gjort målgruppsundersökningar och research kring hur tvåspråkiga barn i tvåårsåldern uppfattar världen. Färger, former, och att göra saker med händerna står i fokus. Det är också vanligt att barnen leker bredvid varandra och härmar varandras lekar.

– Vi har gjort ett roligt och visuellt starkt barnprogram där vanliga ord på minoritetsspråket kommer med som en bonus. Vi såg en brist i utbudet för de yngsta barnen och ville göra något där språket och berättelsen är extra anpassad för dem, säger projektledare Manda Älmeblad i ett pressmeddelande.

Samiska och meänkieli

Första säsongen görs på samiska och meänkieli. På sikt kommer fler program på fler språk att göras.

Från och med 24 augusti finns 12 avsnitt av Unnit på nordsamiska på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.