Lars-Miguel Utsi, Guossonásti, och Håkan Jonsson, styrelseordförande Sametinget

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lars-Miguel Utsi, Guovssonásti tycker kommitténs uppdrag är otydligt och vill inte vara med. ”Jättetråkigt,” säger Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson. Foto: SVT

Oppositionen bojkottar kommitté – Sametingets styrelse jobbar vidare ändå

Uppdaterad
Publicerad

Sametinget behöver bättre styrning och därför har en parlamentarisk kommitté fått i uppdrag att ta fram nya rutiner. Men tre månader efter beslutet saknas fortfarande fyra av sju ledamöter. Oppositionen har ställt sig utanför.

– Jättetråkigt, säger styrelseordföranden Håkan Jonsson.

Upprinnelsen var Statskontorets rapport i februari, där Sametinget fick skarp kritik för bristfälliga rutiner.

– Kritiken är så allvarlig att den inte kan negligeras, säger Håkan Jonsson, Jakt- & fiskesamerna.

Ingen från oppositionen

På plenum i Stockholm i maj togs beslut om att inrätta en parlamentarisk arbetsgrupp, som ska ta fram ett underlag för bättre styrning till plenum i februari nästa år.

Men medan de styrande partierna Jakt- & fiskesamerna, Vuovdega och Landspartiet svenska samer utsett sina ledamöter, är oppositionspartiernas fyra stolar tomma.

– Vi har sett att den här kommittén inte haft tydliga förutsättningar, och då är vi inte beredda att gå in i det arbetet, säger Lars-Miguel Utsi, partiledare för partiet Guovssonásti.

Mer än hälften saknas

Oppositionen tyckte direktiven för arbetsgruppen var luddiga. De ville att en arbetsgrupp först skulle diskutera vad som var målet och hur kommittén skulle jobba men fick inget gehör.

– Direktiven var glasklara. Det här är bara politik med avsikt att svartmåla, säger Håkan Jonsson.

Trots att mer än hälften av stolarna ännu inte är besatta, har kommittén påbörjat sitt arbete.

– Vi har ju ett mandat från Sametinget och tänker se till att det blir både trovärdigt och bra i slutändan, säger Håkan Jonsson

”Svaghet att inte alla är med”

– Det är tyvärr en svaghet för kommitténs arbete. Vi hade gärna bidragit, och jag är orolig för att styrelsepartierna inte kommer att jobba för att stärka det demokratiska arbetet i Sametinget, säger Lars-Miguel Utsi.

Håkan Jonsson hoppas att resterande partier ska hoppa på tåget och utse ledamöter vid plenum i Gällivare i november. Annars blir slutrapporten inte trovärdig, menar han.

– De här förslagen på styrdokument ska hålla mellan valen också, säger Jonsson.

Lars-Miguel Utsi är tveksam.

– Jag tror att det är väldigt sent att i november kliva på det här arbetet. För att det ska bli ett bra jobb måste vi vara med från början.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.