– Det var en lättnad när vi förhandlade fram avtalet som liksom markerade slutet på anställningen, säger Fredrik Österling som i slutet på januari avgick som kanslichef på Sametinget efter knappt ett och ett halvt år.
Under ett år har vi fått följa konflikten mellan Sametingets styrelse och Fredrik Österling som resulterade i bland annat polisanmälningar, sjukskrivning och rättegång efter att saken hamnade hos Statens ansvarsnämnd. Fredrik Österling ångrar inte att han agerade som han gjorde även om polisanmälan aldrig ledde till åtal.
– Jag tyckte det var helt riktigt, med de kunskaper jag hade då och fortfarande har. Man har ett ansvar gentemot verksamheten och det ansvarit går lite högre än styrelsen faktiskt.
En av kritiken mot dig var att du arbetade med bisysslor. Vad är din syn på saken?
– Under min semester har jag, precis som många andra på Sametinget gjort en bisyssla, jag skrev opera säger han och fortsätter.
– Jag hade deklarerat bisysslorna in i det system som Sametinget har, styrelsen valde i efterhand komma och säga att det inte var korrekt gjort. Styrelsen har sedan försökt styrka att det har påverkat mitt arbete på Sametinget utan resultat.
Fredrik Österling säger att han ser ljust på framtiden och att han fortsätter att bo i Kiruna.
Vad ska du göra framöver?
– Nu håller jag på att starta upp en liten verksamhet som ska jobba med verksamhetsutveckling och chefsrådgivning.
Polisanmälan ledde aldrig till åtal utan lades ner.
Uppdatering:
I den första versionen av den här texten framgick inte att polisanmäla lades ner. Det har lagts till i efterhand.