Sofia Strinnholm är nöjd med utvärderingen av årets konfirmationsläger.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Årets konfirmationsläger är över och utvärderingen är klar. Foto: Stefan Karlsson/SVT Sápmi

Övervägande positiv respons om årets konfirmationsläger

Publicerad

Nu är utvärderingen kring årets samiska konfirmationsläger klar och den visar övervägande positiv respons.

– Är man missnöjd brukar man klaga, säger Sofia Strinnholm, stiftsadjunkt Luleå stift.

Förra sommaren pausades det samiska konfirmationslägret på grund av omtag av verksamheten efter kritik från bland annat vårdnadshavare.

I somras hölls lägret i Saxnäs och nu är utvärderingen av årets läger klar.

– På det stora hela en väldigt positiv utvärdering, även om det så klart också kommer kloka medskick som är bra att ha med för framtiden, säger Sofia Strinnholm.

Deltagarna har en 100 procent svarsprocent medans vårdnadshavare har färre. Det tolkar Sofia Strinnholm ändå positivt.

– Slutsatsen är ändå att man är ganska nöjd. För är man missnöjd då brukar man vara noga med att fylla i utvärderingen, säger hon.

”Tydlig plan kring språkutveckling”

Omtagets slutrapport används som stöd vid planeringen av kommande läger. Där kan argument av familjemedlemmar, föräldrar, ungdomar och andra hämtas och genomsyra planeringsarbetet.

– Där finns också en väldigt tydlig plan kring språkutveckling och det är jag jättenöjd med det här årets arbete, att det har utvecklats mycket, säger Sofia Strinnholm.

Nu är planeringen av nästa sommars läger i startgroparna och man har även börjat spåna inför lägret sommaren 2026.

– Utmaningen är att hitta en lägergård med bäddar för alla, en festlokal som rymmer mycket folk och en stor och rymlig kyrka så vi slipper ha ett deltagartak, säger Sofia Strinnholm.

Byter konfirmationsdag

Vad som redan är klart är att nästa sommar hålls lägret i Saxnäs, Västerbotten, och konfirmationen kommer att hållas i Stensele kyrka som i år. Men vissa förändringar kommer det

– Vi lägger festmiddagen på måndagen efter midsommarhelgen och konfirmationsdagen på tisdagen, säger Sofia Strinnholm och fortsätter:

– Vi har lyssnat på dem som har pratat om kalvmärkning, att det blir för sent helgen efter midsommar. Vi kan absolut inte ha konfirmationen på midsommarhelgen så då testar vi att ta vardagarna direkt efter midsommar. Sen får vi ta del av nästa års utvärdering hur det fungerar, säger hon.

Nästa års läger startar 10 juni och pågår till 23 juni och avslutas med konfirmaionsdag den 24 juni.

Ansökan till nästa års konfirmationsläger öppnade i tisdags för barn födda 2010 och/eller slutar årskurs 8 vårterminen 2025. Ansökan är öppen fram till 27 september 2024.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.