Det var ett enigt kommunfullmäktige som antog yttrandet kring PM 43 i renmarksutredningen i april i år.
I yttrandet skrivs bland annat: ”Att omvandla en koncessionssameby till skogssameby, oavsett vilken av koncessionssamebyarna det gäller, med dess följdverkningar, ser vi som ett ingrepp i vår kultur och levnadssätt, på samma sätt som inskränkningar i renskötseln är ovan lappmarksgränsen. En sådan förändring, sett till konsekvenser utifrån nu gällande rennäringslag, skulle även innebära icke önskvärd förskjutning av den enskilda äganderätten, samt rätt till jakt och fiske.”
Bostadsort inte avgörande
Vidare skriver de att det finns vissa punkter som man kan ha anledning att se över. Ett av dem gäller bostadsortens koppling till rättigheterna att bedriva koncessionsrenskötsel. Nu är det så att man måste vara bosatt inom Pajala kommun för att få bedriva koncessionsrenskötsel i Muonio.
”Med anledning av ovanstående bör möjligheten att bedriva koncessionsrenskötsel så länge man bor inom Norrbottens län vara en lämplig förändring till skillnad mot idag då man måste vara bosatt inom någon av de kommuner där det bedrivs koncessionsrenskötsel.”
Kommunalrådet om konflikten
Pajala kommun kan även se en ändring vad gäller begränsningar på antalet renar som gäller för koncessionssamebyar och dess skötesrenägare.
”Om begränsningar i antal, utöver det totala antal som anges i koncessionsvillkoren, skall finnas kvar kan dessa utökas och då ej avse per hushåll utan per medlem.”
Pajalas kommunalråd Ulrika Hammarström skriver till SVT Sápmi att de har haft dialog med olika intressegrupper för att minska på konfliktnivån, men att de inte nått hela vägen fram ännu.
Vidare kommer de att behöva hålla fler dialoger med flera grupper för att ha en bra och god stämning i kommunen mellan alla.