Petra Carlsson Redell

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Petra Carlsson Redell gav nyligen ut boken ”Marken, andligheten” och hon berättar i klippet om varför hon skrev den. Foto: SVT

Petra Carlsson Redell: ”Haft mycket ångest över boken”

Publicerad

Prästen och professorn Petra Carlsson Redell släppte nyligen boken ”Marken, andligheten”.

Där behandlar hon frågor om bland annat identitet, andlighet och koloniala strukturer.

– Jag har haft så mycket ångest över den här boken, säger hon.

Den 25 september släppte Petra Carlsson Redell, präst och professor i systematisk teologi, boken ”Marken, andligheten”.

– Boken är väldigt personlig för mig och den börjar i min barndom för min familj har mark i Sápmi så det är en uppgörelse med min egen historia, säger hon.

I boken försöker hon bland annat förklara varför kyrkan och samerna har så svårt att enas.

– Jag tänkte att som teologiprofessor kan jag använda mina egna verktyg att försöka förklara vad det beror på att de inte kan kommunicera och varför man måste träffas och tänka om.

Därför skrev hon boken

Hon tycker att kyrkans försoningsprocess har många goda tankar men också har svårt att uppnå konkreta åtgärder.

För några veckor sedan presenterade Svenska kyrkan en utredning om skogsbruket och där föreslås konkreta åtgärder men till det behövs ett godkännande från ett kyrkomöte.

– Det verkar vara en genomarbetad utredning men sedan vet man aldrig om ord leder till handling. Men jag hoppas verkligen att kyrkomötet kan vara modigt och ta emot den här utredningen.

I skogsutredningen stod det bland annat att förslagen i utredningen måste genomföras om kyrkans ursäkt till samerna ska tas på allvar.

– Jag håller helt med om det och det var också en anledning till att jag ville skriva boken. Det här att man ska predika evangeliet med respekt för samisk andlighet. Det kan tolkas att man ska predika och väva in lite samiska berättelser. Men har man närmat sig lite så förstår man inte att det går inte att skilja samisk andlighet från rätten till marken. Det är ett skäl till varför jag vill försöka förklara till varför det är så och hänger ihop.

”Haft mycket ångest”

Men att lansera och publicera boken var långtifrån självklart för Petra Carlsson Redell.

– Jag har haft så mycket ångest över den här boken på massa olika sätt. Framförallt var det en morgon när jag vaknade med en ångestklump i magen där jag kände att jag inte kunde skriva på kontraktet med förlaget. Det är inte jag som ska höras nu men försoningsprocessen kan inte bara bäras av dem som äger frågorna. Man måste göra det tillsammans. Därför kände jag att jag måste skriva den här boken, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.