Det var i januari 2024 som Piteå kommun lämnade in ansökan och nu har regeringen beslutat att Piteå blir Sveriges 27:e samiska förvaltningskommun.
– Jag känner mig lättad, genom att bli förvaltningskommun så kan vi höja den kollektiva kunskapen så det känns bara positivt och jättekul, säger Kata Nilsson (S), kommunalråd Piteå kommun.
”Hemspråk får inte bli negativ särbehandling”
Kata Nilsson menar att kommunen redan smygstartat arbetet genom dialog och samråd med lokala samiska företrädare.
Språkundervisning för barn är ett prioriterat område.
– När det kommer till hemspråksundervisning så är det jätteviktigt att det inte blir en negativ särbehandling där barnen i fråga kanske missar ordinarie undervisning eller roliga raster, så där har vi något att arbeta med.
Kata Nilsson hoppas även att kommunen nu tydligare ska kunna skylta med det samiska. Till exempel rent konkret genom skyltar på samiska.
– Helt generellt tänker jag att vi behöver lyfta att vi är ett samiskt förvaltningsområde och att det innebär vissa saker, jag tycker det är viktigt att synliggöra språket på olika sätt, till exempel genom skyltar på samiska, säger hon.
Förvaltningskommuner
På svenska sidan av Sápmi finns totalt 27 förvaltningskommuner för samiska. I de kommunerna har du till exempel rätt till förskoleverksamhet och äldreomsorg helt eller delvis på samiska. Du har också rätt att använda samiska i kontakter med kommunen och myndigheter i området.
Kommuner som berörs får statsbidrag för merkostnaderna.