• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergvik i Söderhamns kommun, Gävleborgs län. Det brinner kraftigt i ett radhus. Räddningsledaren uppmanar människor och trafik i området att hålla sig borta. Information om händelsen kan fås på restaurangen vid Bergviks IP. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Stadshuset i Skellefteå

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Andreas Löwenhöök (M), ordförande i samrådet med samerna i Skellefteå om beskedet. Foto: Åza Meijer/Sveriges Radio

Regeringen godkänner Skellefteå som samisk förvaltningskommun

Uppdaterad
Publicerad

Förra året skickade kommunstyrelsen i Skellefteå in en ansökan om att bli samisk förvaltningskommun – men de fick nej av regeringen.

Nu meddelar regeringen att de under torsdagen godkänt Skellefteås nya ansökan.

– Jag är både chockad och glad, säger Skellefteå sameförenings ordförande Susanne Pingi Avander.

Det var i februari 2022 som kommunstyrelsen i Skellefteå kommun ansökte om att bli samisk förvaltningskommun.

Men i december förra året kom bakslaget när regeringen nobbade ansökan efter en miss av kommunen.

Anledningen var att ansökan behövde formellt komma från kommunens högsta organ – alltså kommunfullmäktige.

Men under torsdagen fick Skellefteå till slut sin ansökan beviljad av regeringen som skriver i ett pressmeddelande att Skellefteå från och med den 1 januari 2024 kommer att ingå i förvaltningsområde för samiska.

”Att Skellefteå kommun ingår i förvaltningsområde för samiska innebär rätt för enskilda att använda samiska, både muntligen och skriftligen, i kontakt med myndigheterna. Det innebär även att kommunala ansvarsområden så som förskola och äldreomsorg ska erbjudas även på samiska”, skriver regeringen.

”Glada att vi fått besked”

Andreas Löwenhöök (M), ordförande i samrådet med samerna i Skellefteå om beskedet:

– Vi är glada att vi nu fått besked och att vi får lov att på riktigt börja jobba med det vi redan påbörjat, att synliggöra det som samer har rätt till även i vår kommun, säger han.

Man kommer även att se till att påbörja arbetet med en samisk profil när det gäller såväl förskola som äldreboende och på sikt ska även samiska skyltar i kommunen sättas upp.

– Vi har redan ett bra samråd med sameföreningen här i Skellefteå och vi har haft nästan två års förberedelsetid så vi ser att det kommer bli bra, säger han.

samiska förvaltningskommuner

Att en kommun är förvaltningsområde för samiska innebär till exempel att samer har rätt till förskoleverksamhet och äldreomsorg helt eller delvis på samiska. Samer har också rätt att använda sitt språk i kontakter med kommunen och myndigheter i området.

Kommuner som berörs får statsbidrag för merkostnaderna.

Källa: Sametinget

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.