-Det kan vara svårt för kommunen att stoppa gruvan i Njunisvárri, säger Maria Pettersson, professor i rättsvetenskap, LTU.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
-Det kan vara svårt för kommunen att stoppa gruvan i Njunisvárri, säger Maria Pettersson, professor i rättsvetenskap, LTU. Foto: Hans Sternlund/SVT

Professor: ”Kan vara svårt att stoppa gruvan”

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan rapporterade SVT Sápmi om att socialdemokraterna i Kiruna kommun har vid ett medlemsmöte beslutat om att motarbeta grafitgruvan i Njunisvárri.

Så här sa talespersonen Kenneth Nilsson till SVT Norrbotten då.

– Vi ville markera redan nu oavsett vad mark- och miljödomstolen säger, så ville vi markera vår vilja i den här frågan. Oavsett vad dom säger så är ju inte vår åsikt i frågan annorlunda. Miljöfrågan är jätteviktig för oss som har barn och barnbarn i området. Det är en av huvudfrågorna, utöver det är det också samebyarna som tappar jättemycket betesmark och flyttleder som stänger av ett stort område för dem längs älvdalen.

Domstolen har gett tillstånd

Mark och miljödomstolen meddelade förra veckan dom i målet där batterianodsföretaget Talga AB ansökt om miljötillstånd i Njunisvárri utanför Vittangi i Kiruna kommun. Domstolen ger tillstånd och anser att företaget uppfyller miljökriterierna och man bedömer också att det är möjligt att förena gruvverksamheten med rennäringen. Hur ser då Kiruna kommuns möjlighet ut att stoppa en gruvetablering om majoriteten i kommunfullmäktige vill det.

Visserligen är kommunala självstyret i Sverige väldigt starkt och är fastställd i grundlagen säger Maria Pettersson, professor i rättsvetenskap vid Luleå tekniska universitet, men öppningar finns.

– Beslut ska fattas nära medborgarna men det är ju inte utan öppningar. I och med att mark- och miljödomstolen har gett tillstånd till verksamheten och i den tillståndsgivningen har man gjort bedömningen att området i fråga är av riksintresse, både för rennäring men också för utvinning av värdefulla ämnen och om kommunen inte antar en detaljplan som till exempel främjar det här riksintressena, då kan regeringen gå in och förelägga kommunen att anta en sån plan och det bryter det kommunala planmonopolet. Det är ett av mycket, mycket få möjligheter att göra det, säger Maria Pettersson.

Har kommunen någon större chans i det här fallet att stoppa den här gruvbrytningen via detaljplanen?

– Jag skulle inte tro det i förlängningen givet att det här tillståndet nu är meddelat och riksintressena är fastslagna rättsligt, så det tror jag inte, svarar Maria Pettersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.