Parisa Liljestrand

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Same- och kulturminister Parisa Liljestrand kommenterar regeringens budget och hur den påverkar samiska språksatsningar i samband med att den presenterades. Foto: SVT

Sametingen enas i hård kritik mot regeringen: ”Språkarbetet äventyras”

Uppdaterad
Publicerad

Det samiska språkarbetet är hotat av de svenska och finländska regeringarnas budgetnedskärningar.

Sametingen i Sverige, Norge och Finland går nu ut i en sällsynt gemensam vädjan till ländernas regeringar.

”Vi uppmanar till omedelbara åtgärder”, skriver de tre sametingens högsta ledare i ett pressmeddelande.

Redan för några veckor sedan, när den svenska regeringen presenterade budgeten och det visade sig att Sámi Giellagáldu skulle få mindre pengar, hördes oroliga röster och tal om nedläggning.

Sámi Giellagáldu är en samnordisk språklig organisation, som bland annat arbetar med språkforskning och standardisering av det samiska språket. Satsningen har finansierats av både Sverige, Finland och Norge.

– Det här är en direkt katastrof för de samiska språken, sa Ole Henrik Magga, vice ordförande i Sámi Giellagáldu då.

Även på finsk sida har Sametingets styrelse meddelat styrelsen för Sámi Giellagáldu att man inte, som tidigare, kan finansiera en tredjedel av budgetbehovet.

”Sametingen är bekymrade”

När Norges regering i måndags presenterade sin budget, hördes besvikna röster över att löftena om mera pengar till språk inte infriats.

Nu har sametingen i de tre ländernas gjort ett gemensamt uttalande med följande budskap:

”Sametingen i Norge, Sverige och Finland är bekymrade för hur budgetnedskärningar kan komma att drabba de samiska språken. FN:s decennium för urfolksspråk (2022–2032) ger en unik möjlighet att stärka dessa språk, men det kräver myndigheternas stöd.”.

Kräver omedelbara åtgärder

Uttalandet har undertecknats av Håkan Jonsson, styrelseordförande på svensk sida, Silje Karine Muotka, president för Sametinget i Norge och det finska Sametingets president Pirita Näkkäläjärvi.

”Medel som tidigare har varit öronmärkta för att stödja språknormering har tagits bort och därmed äventyras grunden för allt språkarbete och för gemensamma nordiska språkinsatser”, skriver de.

Uttalandet avlutas med:

”Vi uppmanar till omedelbara åtgärder för att bevara anslagen till Sámi Giellagáldu och säkerställa de samiska språkens framtid!”

”Varit en tillfällig satsning”

Kulturminister Parisa Liljestrand (M) skriver i en kommentar till SVT Sápmi:

”Sametinget har under 2022–2024 haft en tillfällig förstärkning för medel till Sámi Giellagáldu. Det har hela tiden varit tydligt att det varit en tillfällig satsning och när den nu upphör kan Sametinget inom ramarna för den medelstilldelning som regeringen beslutar i regleringsbrev fatta beslut om eventuell fortsatt finansiering av Sámi Giellagáldu.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.