Striden om gruvbrytningen i Gállok har pågått sedan länge men med regeringens intensifierade arbete för att starta fler gruvor i norra Sverige har Gállok blivit en symbolfråga, inte bara för att den direkt drabbar samebyar i området utan också för att malm i sig inte kan sorteras in under grön omställning. Därför har samlade krafter i samebyn valt att ta rättsligt strid.
Camilla Wikland är specialiserad på same- och urfolksrättsliga frågor och har varit involverad i tidigare rättsprövningar.
Enligt svensk lag så kan man inte överklaga ett beslut om bearbetningskoncession.
– Det i sig strider mot Europakonventionen, menar Wikland som alltså nu vill bidra till att pröva lagstödet i beslutet som rör bearbetningskoncessionen inför en gruvan i Gállok.
– Samebyn har uppenbara skäl och många argument för varför det här beslutet strider mot lag, säger hon.
Advokaten menar att frågan om Gállok har fått ett stort genomslag och hon tycker att näringsministerns agerande i frågan är anmärkningsvärt.
– Att vår näringsminister går ut och talar om att det här ska bli vägledande och att det är något banbrytande som sker – det är väldigt viktigt att få denna fråga prövad rättsligt.
Så sent som för bara någon vecka sedan kom krav från Sametinget på regeringen att backa när det gäller gruvan i Jokkmokks kommun.
Närningsdepartementet låter meddela att näringsministern kommer att uttala sig senare under eftermiddagen.