SSR anser att det finns brister inom konsultationsordningen. Foto: SVT Nyheter Norrbotten

Regeringskansliet brister i konsultationsförfrågningar- SSR kritiska

Publicerad

Svenska samernas riksförbund, SSR, har i en skrivelse till Regeringskansliet riktat kritik mot att samiska organisationer inte blir konsulterade i flera utredningar som rör den samiska kulturen och de samiska näringarna.

I skrivelsen till regeringskansliet skriver SSR att förfrågningarna om konsultation från Regeringskansliet är bristfälliga. Idag pågår flera utredningar och direktiv där SSR inte tillfrågats trots att SSR önskat vara delaktiga. De pågående utredningarna och direktiven gäller bland annat: en ny jakt- och viltvårdsmyndighet, uppdrag om översyn av ersättning för upplåtelse av mark i samband med elnätsutbyggnad, Uppdrag att främja koordinering av insatser för hållbart samhällsbyggande i Norrbottens och Västerbottens län.

Önskar möta kulturdepartementet

SSR menar att det inte räcker med att konsultera Sametinget då det finns flera samiska intressenter att ta hänsyn till. Nu önskar SSR ett möte med kulturdepartementet för att få klarhet i hur departementet framåt tänker arbeta med konsultationsfrågorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.