Ren fastnade i asfaltsverk och dog

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En ren fastnade i ett tillfälligt asfaltsverk utanför Kiruna flygplats och dog. Gabna sameby är nu kritiska till att det har fått hända. Foto: Stefan Karlsson/SVT

Ren fastnade och dog i asfaltsverk: ”Plågades flera dagar”

Uppdaterad
Publicerad

En ren fastnade för några dagar sedan i resterna efter ett tillfälligt asfaltsverk vid Kiruna flygplats.

Men renens liv gick inte att rädda och Gabna sameby är kritiska till att det har fått inträffa.

– Det är väldigt sorgligt, säger samebyns ordförande Lars-Marcus Kuhmunen.

Tidigare i somras renoverades landningsbanorna på Kiruna flygplats och flygplatsen höll då stängt i två veckor.

I samband med det skapades ett tillfälligt asfaltsverk vid flygplatsen och för några dagar sedan upptäckte några arbetare att en ren hade fastnat i asfaltsverkets rester.

Arbetarna anmälde ärendet till sin arbetsgivare och till Gabna sameby men renens liv gick inte att rädda.

– Det är såklart väldigt sorgligt att en ren ska plågas under flera dagar i ett grustag nedkletad av asfaltstjära, säger Lars-Marcus Kuhmunen, ordförande Gabna sameby.

”Tänker sällan på konsekvenserna”

Samebyn försökte redan i våras att stoppa verket då man fick en förfrågan från kommunen om de hade åsikter om ärendet. Men samebyns åsikter togs inte i beaktande.

– Vi gillade inte alls den tanken för 200 meter härifrån har vi vår flyttled. Flygplatsen fick ny asfalt och säkert en jättefin landningsbana men man tänker sällan på konsekvenserna av ageranden, säger Kuhmunen och fortsätter:

– Jag ser det som ett stort problem att man måste i högre utsträckning ta våra synpunkter i beaktande när man genomför stora industriella projekt. Det finns en brist på förståelse för vår verksamhet inom renskötseln.

Swedavia: ”Beklagar det inträffande”

Ellen Laurin biträdande presschef på Swedavia som är ansvarig över Kiruna flygplats kommenterar händelsen både muntligt och skriftligt till SVT Sápmi.

”Vi känner till händelsen. Det som händer nu är att vi utreder händelsen tillsammans med vår underentreprenör. Vi har vidtagit åtgärder och kommer att vidta löpande åtgärder för att förebygga så att inte en liknande händelse kan hända igen. Vi beklagar givetvis det inträffade – det är en mycket tråkig händelse”, skriver hon.

Hur samebyn ska gå vidare har man ännu inte bestämt sig för.

– Vi får se hur vi går vidare med den här frågan, vi har inte tagit ställning till det än, avslutar Lars-Marcus Kuhmunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.