Marcus H Rensberg, samebyns ordförande. Foto: SVT/Henrik Montgomery, TT

Renar går till Norge – kan drivas ut med helikopter

Publicerad

Ruvhten Sijtes har även i år renar på norsk sida.

Nu hotar den norska staten återigen med att driva ut renarna med helikopter.

– Det skulle vara rent förfärligt, säger samebyns ordförande Markus Rensberg till P4 Jämtland.

Renbetestvisterna fortsätter för Ruvhten Sijte i Härjedalen.

Förra våren hade samebyn ungefär hälften av sin renhjord på norska sidan av gränsen vilket gjorde att Statsförvaltaren i Tröndelag hotade med att driva ut renarna med helikopter.

Så långt gick det aldrig utan i stället tvingades Ruvhten Sijte betala vite till den norska staten. Samebyn polisanmäldes senare också, en anmälan som senare lades ner.

Men även den här våren har renarna återvänt till samebyns tidigare betesmarker på norsk sida – och nu har Statsförvaltaren i Tröndelag skickat ett brev till samebyn om att det kan bli aktuellt ännu en gång att använda helikopter för att driva renarna ur Norge.

Det får Markus Rensberg, ordförande i Ruvhten Sijte, att reagera.

– Det skulle vara rent förfärligt om de skulle börja med sådana saker, säger han till P4 Jämtland.

I vintras arrangerades också flera möten mellan samebyn, regeringen, Sametinget och Länsstyrelsen med förhoppning om att hitta lösningar men läget är fortfarande oförändrat.

– Vi har inga alternativ, vi får vite om vi är i Norge och vi får vite om vi är på privat mark i Sverige så det är en hopplös situation, säger Rensberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.