Mellan 20 till 30 renar gick genom isen Kautokeino. Ungefär hälften av renarna gick att räda. Foto: NRK Sápmi/Privat

Renar gick genom isen – hälften gick att rädda

Publicerad

Mellan 20 till 30 renar gick på onsdagen genom isen i Kautokeino.

Ungefär hälften av djuren gick att rädda.

– Det var väldigt tragiskt att se renarna som hade drunknat, säger Roger Hætta på Kautokeino brandförsvar till NRK Sápmi.

Det var vid lunchtid på onsdagen som räddningstjänsten larmades om att 20 till 30 renar hade gått igenom isen på Stuorrajávri i Kautokeino, Norge.

Räddningstjänsten gav sig tillsammans med flera renägare ut med båtar för att försöka rädda så många av renarna som möjligt.

Med räddningsarbetet försvårades av att båtarna som man använde inte var gjorda för att bryta igenom isen.

Det var påfrestande för de som deltog i räddningsaktionen att se djuren som drunknade.

– Det var tufft, det gick så långsamt med båten när vi kom till den isiga delen av sjön. Det var väldigt tragiskt att se renarna som hade drunknat. Och renar som vi såg fortfarande levde, men som vi inte kom åt, säger Roger Hætta på Kautokeino brandförsvar till NRK Sápmi.

Hälften av renarna klarade sig

Sent in på onsdagskvällen pågick fortfarande räddningsarbetet och ungefär hälften av renarna ska ha klarat sig.

– Det är svårt att säga exakt hur många renar som drunknade i den här tragedin, men jag tror att det nog rör sig om fler än tio djur, säger han.

Nils Isak Sara var en av renägarna från Aborašša renbetesdistrikt som deltog i räddningsarbetet.

Han berättar att renarna i vanliga fall inte rör sig ute på sådana här osäkra isar. Men han tror att det i det här fallet är en kombination av väder och en långsträckt udde som förvirrat renarna.

– Den här hjorden hade gett sig ut på en udde som är nästan fyra kilometer lång, som går i en båge och nästan bildar en smal fjord. Renarna som hade gått ut på udden kunde se och höra resten av hjorden som betade på andra sidan den trånga fjorden, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.