En ren simmar i ett isigt område av en sjö, med snö och berg i bakgrunden. En metallstege delvis synlig i förgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här räddas renarna ur vattnet efter att de gått genom isen. Närmare 200 renar dog. Foto: NRK

Renarna gick genom isen – närmare 200 har hittats döda

Uppdaterad
Publicerad

Närmare 200 renar har nu hittats döda efter ha gått igenom isen i Kautokeino.

Det här är nu en av de värsta katastroferna som drabbat renskötseln på senare år.

– Det är tungt, det har påverkat hela distriktet, säger Nils Ante Gaup, ledare i Ábborášša renbetesdistrikt, till NRK Sápmi.

Det var förra onsdagen som det första larmet kom om att ungefär 40 renar hade gått igenom isen på Stuorrajávri i Kautokeino, Norge.

Några dagar senare kom beskedet att minst 100 renar hade drunknat och nu rapporterar NRK Sápmi att man hittat 190 döda renar.

Det här är nu en av de värsta katastroferna inom renskötseln sedan hundratals renar gick genom isen i Kutjárvi utanför Jokkmokk 2009.

– Man kan inte göra så mycket om de går genom isen, man kan inte gå efter även om man ser att hjorden går igenom, säger Nils Ante Gaup, ledare i Ábborášša renbetesdistrikt.

För några dagar sedan var renägare och statsförvaltningen ute med båtar och räknade antalet döda renar.

– Vi hittade många fler än vi hade antagit. Vi visste att det var närmare 150 stycken men nu visade det sig vara 190 stycken.

”Det är inte klokt”

Det kan dock fortfarande vara betydligt fler som har drunknat och Gaup berättar att det här påverkar många människor.

– Det är tungt, det har påverkat hela distriktet. När så många renar har dött vet man att både barn och äldre har förlorat renar. Det är inte klokt, det påverkar alla, säger han.

Nils Isak Sara är en av renägarna som har deltagit i räddningsarbetet och han har tidigare berättat att renarna i vanliga fall inte rör sig ute på sådana här osäkra isar.

Men han tror att det i det här fallet är en kombination av väder och en långsträckt udde som förvirrat renarna.

– Den här hjorden hade gett sig ut på en udde som är nästan fyra kilometer lång, som går i en båge och nästan bildar en smal fjord. Renarna som hade gått ut på udden kunde se och höra resten av hjorden som betade på andra sidan den trånga fjorden, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.