Fouad Youcefi

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi kommenterade Trumps planerade namnbyte på Denali efter att Trump gjort det första utspelet om namnbytet innan han återinträtt som president. Foto: SVT

Republikansk senator tar strid mot Trump om namnbytet

Publicerad

Redan första dagen som president lämnade Donald Trump in en presidentorder om namnbytet.

Nordamerikas högsta berg skulle återigen heta Mount McKinley – mot urfolkens vilja i Alaska.

Nu tar den republikanska senatorn Lisa Murkowski strid mot sin egen president.

Urfolken och även övriga Alaska-bor har alltid kallat berget Denali. Det betyder ungefär ”Den stora” på flera olika språk i Alaska.

Men under ett drygt sekel kom berget officiellt ändå att heta Mount McKinley efter att en guldgrävare bestämt sig för att hedra den dåvarande presidentkandidaten William McKinley i slutet av 1800-talet.

”Inte en politisk fråga”

Efter flera årtionden av kamp från både urfolk och Alaska-politiker så bytte 2015 Obama-administrationen namnet till Denali. Och i år, när Trump återinträdde som president, tog han tillbaka namnet McKinley. Det trots protester från hans egna partivänner i senaten.

Inrikesdepartementet håller på att arbeta med namnbytet som officiellt väntas träda i kraft inom de närmsta veckorna. Men nu hoppas den republikanske senatorn Lisa Murkowski att det namnbytet ska bli kortvarigt. Hon har tagit fram ett lagförslag som, om det röstas igenom, skulle dra tillbaka namnbytet kort efter att det trätt i kraft.

– När du ser det personligen och tar in majestätet av dess storlek och andas in dess kalla luft, kan du förstå varför Koyukon Athabascans kallade det ”The great one”. Det här är inte en politisk fråga – Alaskabor från alla samhällsskikt har länge förespråkat för att detta berg ska erkännas vid sitt rätta namn, säger hon i en kommentar.

Kritiseras av urfolken

Från urfolkens sida har namnet McKinley länge haft en negativ klang.

William McKinley var president i USA 1897-1901. Under den perioden undertecknade han bland annat den så kallade Curtis Act. Genom tog han ifrån urfolken flera rättigheter och 90 miljoner hektar mark som öronmärkts för urfolken öppnades upp för nybyggare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.