Samisk turism

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Turismföretagaren och renskötaren Nils Torbjörn Nutti är en av flera som ser fördelar för Sápmi när det kommer till turismen. Foto: SVT

Så kan turismen hjälpa Sápmi: ”En mjukare form av aktivism”

Publicerad

Hur mycket kan turismen sprida kunskap om Sápmi?

En hel del menar flera turistföretagare i veckans 15 minuter från Sápmi.

– Det är en mjukare form av aktivism, säger Nils Torbjörn Nutti.

Den samiska kulturen lockar turister där samiskt turismföretagande handlar mycket om att sprida kunskap och öka förståelsen för samisk kultur.

Sametinget har slagit fast att turismen kan vara en bra informationskälla för majoritetssamhället.

– Det ger en positiv bild, ibland upplevs det som att det som förmedlas om det samiska bara är konflikter. Men här finns en möjlighet att ändra den bilden, säger Ingela Nilsson, avdelningschef samiska näringar Sametinget, i veckans 15 minuter från Sápmi.

Hon får medhåll från turistföretagare.

– Det är ett bra komplement till alla andra källor som finns, vi måste bygga ett starkt samhälle med en positiv syn utåt, säger Lotta Svensson, turistföretagare.

”Mjukare form av aktivism”

En som jobbat med turism i närmare 30 år är Nils Torbjörn Nutti där renen är grunden i hans verksamhet.

– Det är renen och vårt traditionella levnadssätt som lockar. En turist vill komma hit och höra hur vi lever, det är kunskap för dem. De visar stort intresse och kan användas som ambassadörer, man kan påverka dem för de vet inte hur man gör upp eld, hur renar lever, hur naturen ser ut, vad köld är och hur känsliga markerna är. Betalar man vill man veta hur det är, det är en mjukare form av aktivism.

”Förmedla en sann bild”

Turistföretagaren Lennart Pittja håller delvis med.

– Jag tycker det är viktigt att berätta, men jag vet inte om jag skulle kalla det aktivism att berätta hur saker och ting ligger till, det är snarare att förmedla en sann bild. Jag tror att det är det stora hotet mot Sápmi på lång sikt, okunskap och osynliggörande. Turismen är mitt motstånd mot det, säger han.

Det finns dock inga mätningar på hur väl samisk turism fungerar som kunskapskälla. Men Lotta Svensson menar att deras arbete ger resultat.

– Jag ser en stor skillnad, jag ser att människor kommer tillbaka som varit här för 10-15 år sedan som är mycket pålästa. Så jag känner att det ger spridning.

Se veckans 15 minuter från Sápmi på lördag klockan 17:00 i SVT2. Eller när som helst på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.