• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Mati Blind Berg. Foto: SSR

Samebyarna: ”Måste ha ett stort mått av självbestämmande”

Uppdaterad
Publicerad

SSR avvisade Sametingets förslag om samebyorganisering.

Nu har riksförbundet utformat en viljeriktning som ska överlämnas till Renmarkskommittén, rapporterar Sameradion.

Svenska Samernas Riksförbund (SSR) valde den 1 juni tidigare i år under sitt förbundsmöte att enhälligt avvisa Sametingets förslag på hur samebyarna ska organiseras.

När SSR nu haft sin årliga ordförandekonferens med samebyarna har man utformat en viljeinriktning som ska överlämnas till Renmarkskommittén, rapporterar Sameradion.

– Fokus är renens välbefinnande och det vi värnar om och det måste vara grunden. Samebyarna måste ha ett stort mått av självbestämmande, säger Matti Blind Berg, ordförande i SSR.

Sametingets förslag mötte motstånd

Sametingets förslag mötte på starkt motstånd i somras. Efter sommarens remissrunda konstaterades att Sametinget ska vänta med beslutet om yttrande till ordinarie plenum i november.

– Nu blir det som vi tycker är en lämplig process. Vi behöver mer tid för att ta fram ett underlag till beslut, sade Stefan Mikaelsson, partiledare och Sametingets vice styrelseordförande, till SVT Sápmi då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.