Löftet från Sveaskog: ”Vi ska få bättre kunskap om rennäringen”

Uppdaterad
Publicerad

Om ett år ska Sveaskog ha bättre kunskap och bättre samråd tillsammans med rennäringen, lovar Sveaskogs VD Erik Brandsma

– Nu gäller det för skogsnäringen att visa att de är seriösa, säger sametingspolitikern Anja Fjellgren Walkeapää somdeltog i panelsamtalet med skogsnäringen.

För två år sedan krävde Sametinget att Sveaskog och Fastighetsverket anpassar sitt skogsbruk så att samers grundlagsskyddade rätt respekteras. Anja Fjellgren Walkeapää, renskötare och sametingspolitiker, menar att det är något man inte fått gehör för.

– Skogsbruket har väldigt mycket att leva upp till kopplat till renskötseln, vilket jag inte tror att de är medvetna om. Till exempel Sveaskog som är ett FSC-certifierat bolag vilket medför att man ska ha samplanering med samebyar, säger Anja Fjellgren Walkeapää, renskötare och sametingspolitiker och som tidigare arbetade som jägmästare.

”Högre upp på agendan nu”

Men nu verkar skogsbruket vara beredd att ändra sig. Under seminariet ”Klimaträttvisa i Sápmi”, som svenska Amnesty anordnade i Luleå i måndags, lät det helt annorlunda från Sveaskog. Erik Brandsma, som tillrädde som Sveaskogs VD i januari, lyfte där vid flera tillfällen vikten av få mer kunskap om rennäringen.

– Redan nu är själva rennäringsfrågan är mycket högre upp på agendan för Sveaskog, än den tidigare någonsin varit. Det här en ständig diskussion på koncernlednings- och styrelsenivå. Skaffa kompetens för att kunna göra ett bättre jobb för att utveckla verksamhet i samklang med rennäringen, säger Erik Brandsma.

Det här är något som hörts tidigare, vad ger du för garanti att ditt bolag nu på allvar arbetar med detta?

– Låt oss stå här om ett år och se om det blivit bättre eller inte, säger Erik Brandsma, VD för Sveaskog.

Skepsism från rennäringen

Nila Jannok är renskötare i Luokta Mavas, samebyn som för två års sen skapade stora rubriker då de krävde dialog med Sveaskog efter att de avverkat skog utan samråd. Hon hoppas att Brandsma menar vad han lovar.

– Min bild av honom är att han vill lära sig, vilket är bra. Men det är långt från VD:n till de som vi samtalar med från bolaget. Regeringen bör ändra sina mål och strategier för skogsbruket, säger Nila Jannok.

Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen ska på uppdrag av regeringen arbeta för ett hållbart skogsbruk med att ta fram strategier för bland annat dialog. Det arbetet ska vara klart nästa år i september.

Sveaskogs vd Erik Brandsma utvecklar tankarna i klippet ovan.

Vad är FSC-cerificering?

Ett FSC-certifierat skogsbruk ska långsiktigt ge ekonomisk avkastning och samtidigt ta hänsyn till miljövärden och sociala förhållanden. Biologisk mångfald, ekologiskt värdefulla miljöer och kulturminnen skyddas. Anställda erbjuds avtalsenliga och säkra arbetsvillkor. Samer och allmänhet ges möjlighet till insyn och påverkan. Särskild hänsyn tas vid skogsbruksåtgärder som berör samiska kulturplatser, renbetesområden eller viktiga rekreationsområden.

För att certifiera din skog behöver du ha en skogsbruksplan och tydliga rutiner för hur du bedriver ditt skogsbruk. Bland annat rutiner som visar hur du förbereder, genomför och följer upp resultaten av olika skogsskötselåtgärder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.