Två kampanjskyltar i ett offentligt område. Till vänster en skylt med texten ”TRUMP 2024 VANCE” i rött, vitt och blått, och till höger en skylt med texten ”HARRIS for PRESIDENT WALZ” med en länk till kamalharris.com. Bakgrunden visar en väg med en del av en bil synlig.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur ser urfolken på valet i USA och hur låter kritiken mot presidentkandidaterna? I klippet svarar Pauly Denetclaw, politisk reporter på Indian Country Today, på tre frågor om hur urfolken ser på valet i USA. Foto: Scott Olson/AFP/TT

Urfolken slagträ i valdebatten: ”Harris försöker utradera landets historia”

Publicerad

Columbus Day och Indigenous People's Day firades i måndags i USA.

Men USA och presidentkandidaterna Donald Trump och Kamala Harris är splittrat kring högtidsdagarna.

– Harris försöker utradera landets historia, säger Trumps talesperson Karoline Leavitt till Fox News.

Den andra måndagen i oktober firas Columbus Day (Columbusdagen) i USA till minne av Christofer Columbus landstigning i San Salvador den 12 oktober 1492.

Samma dag firas även Indigenous People's Day (Ursprungsbefolkningens dag) som är en högtid som firar och hedrar ursprungsbefolkningar och deras historia och kultur.

USA-val 2024

Den senare kom till som en reaktion mot Columbus Day. Urfolksrepresentanter började på 1990-talet peka på problem med att fira landstigningen. De menar att dagen hyllar kolonialismen och folkmordet på ursprungsbefolkningen.

Kritiseras för att stötta urfolk

Dagarna har varit omstridda politiskt och det har de blivit nu igen med bara några veckor kvar till valet mellan de två presidentkandidaterna Donald Trump och Kamala Harris.

Anledningen är att Harris för fem år sedan, när hon talade till väljare i New Hampshire, sa ”räkna med mitt stöd” om att byta namn på Columbus Day till Indigenous People's Day.

Och i samband med att dagarna firades i måndags tog Trump-kampanjen upp hennes gamla uttalande.

– Harris vill inte bara höja skatterna och avfinansiera polisen – hon vill också upphäva amerikanska traditioner som Columbus Day, sa Trumps talesperson Karoline Leavitt i ett uttalande till Fox News och fortsätter:

– President Trump kommer att se till att Christopher Columbus stora arv hedras och skydda denna högtid från radikala vänsteranhängare som vill radera vår nations historia som Kamala Harris.

Även delstaterna splittrade

2021 blev president Biden den första presidenten i USA som formellt erkände Indigenous People's Day. Även delstaterna i landet har tagit olika tillvägagångssätt för hur dagen ska firas.

Vissa delstater som Maine, New Mexico och Vermont har bytt namn på den till Indigenous People's Day medan andra bara kallar den Columbus Day och vissa delstater, som Nebraska eller Pennsylvania, firar båda.

Flera amerikanska medier har sökt Kamala Harris-kampanjen för en kommentar om högtidsdagarna och Trump-kampanjens utspel men hon har inte velat kommentera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet