Under Sametingets styrelsemöte i januari beslutades att inrätta en politisk sakkunning med arvode. Ett anställningsavtal upprättades mellan styrelseordförande Håkan Jonsson och den förtroendevalde. Det här helt utan att lyfta frågan i Sametingets plenum.
Sametingets kanslichef Fredrik Österling menar att styrelsen inte under några som helst omständigheter har rätt att anställa på det sättet. Han menar att det är hans uppdrag att se till att Sametingets medel används rätt och har därför själv skickat in polisanmälan.
”Särskilt allvarligt om det är styrelsen”
Statsvetaren Ragnhild Nilsson konstaterat att det här måste tas på fullaste allvar.
– Jag har inte kunnat läsa in mig på den aktuella frågan men generellt så kan jag säga att misstanke om korruption kan allvarligt skada allmänhetens förtroende, säger hon.
Hon konstaterar att Sametinget som statlig myndighet dessutom har ett ännu större ansvar att agera just om det rör sig om eventuell korruption.
– Inom alla statliga myndigheter ska det finnas rutiner för hur misstanke om korruption ska hanteras och vilka åtgärder som ska vidtas mot de inblandade. Särskilt allvarligt är det om det är personer i Sametingets styrelse som misstänks då styrelsen har ansvar för att Sametingets arbete utförs enligt gällande rätt, säger hon.
”Helt galet”
Under plenum i Staare (Östersund) i februrari så var saken en het potatis. Oppositionspolitierna sprang i skytteltrafik till talarstolen. Bland andra sa Ingrid Inga, ledamot för Samelandspartiet (SáR) att det var det var helt galet och föreslog att ärendet skulle återremitteras till styrelsen för att tas upp på plenum i maj (som startar på tisdag i Luleå red anm.).
Uppgifterna som politiskt sakkunnig borde, enligt resonemanget, rymmas inom förtroendeuppdraget och inte vara en ny arvoderad tjänst. Skulle personen börja arbeta för styrelsen borde hen i så fall avsäga sig sina politiska uppdrag, menade kritikerna.
Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson sa då att det inte är tal om någon anställning, utan ett arvoderat förtroendeuppdrag.
Båda polisanmäls
Enligt anställningsavtalet ska den politiskt sakkunnige få ett arvode motsvarande 0,4 inkomstbasbelopp per månad – alltså över 28 000 kronor i månaden. Politisk sakkunniges ansvar och arbetsuppgifter är bland annat att vara stöd i styrelsens arbete, vara politisk kommunikatör samt producera uttalanden och pressmeddelanden.
I polisanmälan lyfter Sametinget några punkter som politisk sakkunnig varit delaktig i och pekar på att det varit en brist på transparens inom myndighetens styrning. Och hänvisar till regeringens handlingplan mot korruption.
Utöver Håkan Jonsson anmäler Sametinget även den politiskt sakunnige. Båda anmäls för korruption.
SVT Sápmi söker polisen för en kommentar