Håkan Jonsson, sametingets styrelseordförande. Foto: Thomas Sarri/Sameradion

Sametingets hårda kritik mot nya EU-lagen: ”Hotar samiska folkets fortsatta existens”

Uppdaterad
Publicerad

Europaparlamentet röstade tidigare i veckan igenom den nya minerallagen.

Det är Sametinget nu mycket kritiska till.

– Sametinget styrelse fördömer Sveriges agerande att sälja ut Sápmi, säger styrelseordförande Håkan Jonsson.

En klar majoritet i Europaparlamentet röstade tidigare i veckan ja till den nya minerallagen som ska göra det lättare för företag att starta upp nya gruvor där man utvinner metaller.

Sametinget är starkt kritiska till att lagen har röstats igenom.

”Lagen kommer att leda till ökade exploateringar i Sápmi där konsekvenserna med lagen och utpekandet av så kallade strategiska projekt hotar få förödande konsekvenser för det samiska folket, renskötseln och alla traditionella samiska livsföringar och den samiska kulturen i hela Sápmi”, skriver man i ett pressmeddelande.

”Trampar på sitt eget urfolk”

Dessutom togs FPIC, principen om fritt och informerat förhandssamtycke i lagen bort.

– Sametingets styrelse vill framhäva att samers internationella urfolksrättigheter, folkrätten och våra mänskliga rättigheter inte kan lagstiftas bort, säger Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson.

Han berättar vidare att man nu kommer ta upp ärendet med Sveriges regering.

– Som det samiska folkets företrädare skulle vi ha konsulterats. Europa och världen ska veta att Sverige trampar på sitt eget urfolk och våra rättigheter. Detta är mycket allvarligt. Vi kommer ta upp det med regeringen och ska gå vidare med en anmälan till internationella övervakningsorgan. Sverige har tydligt visat att man inte bryr sig om det samiska folket, säger Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.