Det började på värsta tänkbara sätt. Med en jättekonflikt med kansliets högsta chef, som bland polisanmälde honom för korruption.
Anmälan saknade grund, tyckte Jonsson och även polisen som till slut la ner ärendet.
”Ett sätt att svärta ner”
– Jag kände att anmälan var ett sätt att svärta ner, helt enkelt, säger Håkan Jonsson.
Konflikten med kanslichefen förlamade verksamheten, menar Jonsson. Ord stod mot ord och under tiden sade chefer upp sig och kansliet hade många sjukskrivningar. Till slut köptes kanslichefen ut till en kostnad på drygt en miljon. Något som spädde på Sametingets extremt dåliga ekonomi.
På plenum i Umeå beskrev du det ekonomiska läget som det värsta i Sametingets historia. Står du fast vid bilden eller har det ljusnat?
– Nej, vi är i samma situation.
Uppvakta regeringen
Pengabristen drabbar många områden, från inställda ungdomskonferenser till överbelastade tjänstemän på kansliet. Håkan Jonsson ska uppvakta regering och myndigheter i hopp om stärkta anslag.
Lite mer än halva mandatperioden har gått. Håkan Jonsson, som representerar Jakt- och fiskesamerna, inser att många frågor återstår att lösa.
”Knyta ihop säcken”
– Vi måste knyta ihop säcken och vi måste genomföra det vi siktat in oss på. Det är ju stärkt rennäring och att alla samer ska ha möjlighet att nyttja markerna.
Språkfrågorna är också jätteviktiga liksom hälsofrågor och frågor som gäller traditionell kunskap, säger Håkan Jonsson.
– Vi har enormt många områden där det faktiskt hänt väldigt lite. Men vi har två år på oss, och jag tror vi kommer att fixa det på den tiden.
I klippet ovan svarar Håkan Jonsson på frågan om det är något han ångrar under första halvan av mandatperioden.