• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Inga Lill Sigga Mikkelsen, ingenjör vid Divvun, om utmaningarna för samisk språkteknologi när jättar som till exempel Google sitter på makten. Foto: HANNIBAL HANSCHKE

Samisk språkteknologi möter motstånd från teknikjättar

Uppdaterad
Publicerad

Teknologin för att använda samiska i den digitala världen utvecklas hela tiden.

Men utvecklarna kämpar i motvind och känner sig inte insläppta av de stora teknikjättarna.

– Det är allvarligt, säger Inga Lill Sigga Mikkelsen, ingenjör vid Divvun.

Språkforskare och språkarbetare samlades i veckan vid FN:s permanenta forum för ursprungsfolksfrågor i New York. Temat var ”Hur ska urfolkens språk överleva i den digitala världen”.

I takt med att till exempel röststyrd AI tar allt större plats i våra liv så uppstår ytterligare hinder för att använda mindre språk. Den nya tekniken hänger inte med i samiskan.

”De öppnar inte för samiska språk”

En som talade på forumet var Inga Lill Sigga Mikkelsen, ingenjör och språkvetare, i utvecklingsgruppen för samisk språkteknologi Divvun vid Norges arktiska universitet.

– De stora teknikföretagen öppnar inte sina mjukvaruprogram och maskiner för de samiska språken. Vi skapar samisk språkteknologi men får den inte införd i program som används dagligen. Detta är allvarligt för om våra språk ska ha en framtid måste vi kunna använda språket i alla aspekter av våra liv, säger hon till NRK Sápmi.

Ska lansera talteknologi

Samtidigt jobbar Divvun nu på att lansera samisk talteknologi senare i år. Men det kommer inte heller att släppas in i de stora teknikjättarnas servrar.

– Oavsett om vi jobbar med att utveckla det som urfolks- och minoritetsspråken behöver så kommer vi inte att släppas in.

Divvun anser att stavningen på nätet är mycket sämre och mindre användarvänlig på samiska än på majoritetsspråken.

– Det de erbjuder oss är andra klassens kvalitet, säger Sjur Nørstebø Moshagen, chef för Divvungruppen.

Divvun har haft möten med Apple, Microsoft och Google.

– Mötena har varit trevliga och positiva. Problemet har varit att efter mötena har det inte hänt något.

Lanserade samiskt tangentbord

Tidigare i år lanserade Apple tangentbord för åtta samiska språk. Google skriver i ett mejl till NRK att de också hoppas kunna erbjuda det i framtiden.

”Det är viktigt att alla kan läsa och skriva sitt språk på nätet, även samiska. Vi har en ambition att en dag kunna stödja alla världens språk. Det här är ett pågående arbete och vi har nu över 100 språk tillgängliga.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.