Kommunhus har totalrenoverats under vilket man kallade ”Framtidens kommunhus”.
Sedan några månader tillbaka har man flyttat in i huset som nu pryds av samisk historia från konstnärerna Birgitta Burling och Tomas Colbengtson som skapat platsspecifika verk till byggnaden.
– Jag ville ha med ekot av en sammansmältning av kulturella uttryck, säger Burling.
”Viktigt att lyfta det samiska”
Kata Wennberg, konst- och kultursamordnare på kommunen är nöjd med resultatet.
– Det är viktigt att lyfta fram att vi är en samisk förvaltningskommun och att det ska synas visuellt. Det har varit en ära att få jobba med konstnärerna som har gjort de byggnadsanknuta platsspecifika gestaltningarna, säger hon.
Tomas Colbengtson har valt att gestalta en gemensam historia för Sápmi och Sverige.
– Jag har valt anonyma representanter. De gestaltar en gemensam historia och där kanske det finns inslag förflyttningar eller jordbruk. Det är en ganska öppen tolkning, säger han.
Olika konstnärer
Bildkonstnären Colbengtson som är en av de främsta konstnärerna i Sápmi har sina rötter i Björkvattnet utanför Tärnaby. Den skissutställning som tidigare öppnat vid Gaaltije utgör fler av de kanske något dystrare bilderna som sammanväver historien på sydsamiskt område dit nordsamer tvångsförflyttades. Och där de rasbiologiska bilderna är den mörka historia han inte drar sig för att kasta sken på.
Birgitta Burling, som har sina rötter i Tornedalen, har tagit fasta på ljusa minnen av sin uppväxt i ett mångkulturellt Morjärv. Hjortronen blir symbolen för rikedomen i norr. Hon har också fått hjälp att hitta äldre fotografier som hon för området kan ta fasta på specifika mönster som går igen i hennes målningar.