Samiska HBTQI-ord  broderades

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nina Vahlberg-Nordvall medverkade till att skapa en broderad tavla med samiska hbtqi-ord. Foto: SVT

Samiska hbtqi-ord broderades i Jokkmokk

Publicerad

Det behövs fler könsneutrala ord på samiska.

Under regnbågsveckan i Jokkmokk höll man därför en broderiworkshop där ord kom till liv genom stygn.

– Det känns viktigt att ha någonstans att vara för det här och det kan biblioteket bidra med, säger Hanna Karolina Schimmer bibliotekskonsulent.

Från den 30 augusti till 10 september pågår den första regnbågsveckan i Jokkmokk.

Socialnämnden, barn- och utbildningsnämnden och kultur- och fritidsnämnden står som huvudarrangör genom projektet ”hela byn” som är ett kommunalt samverkansprojekt med fokus på barn och ungas hälsa.

Som en del av regnbågsveckan hölls en broderiworkshop som var ett samarbete mellan Sametinget och Samernas bibliotek där queersamiska ord kom till liv genom broderi.

– Vi har pratat om samiska hbtqi-ord, hitta vilka ord man vill använda, vad det finns för ord och försökt översätta det i broderi, säger bibliotekskonsulenten Hanna Karolina Schimmer.

Behovet av fler och nya ord har påtalats från aktörer inom queer community i Sápmi, varefter arrangören fått inspiration att skapa ett mötestillfälle.

”Det bästa ordet”

En av deltagarna var Nina Vahlberg Nordvall som tyckte det kändes bra att mötas, för det är i mötet som idéerna till utvecklingen kan ske. Förhoppningen nu är att man kan ha fler träffar i framtiden.

– Vi har redan det bästa ordet för tredje person, ”sån”( hon/han) som används i språket naturligt vilket är väldigt fint, men hur kan man utveckla det? Hur säger man till exempel queer eller icke binär på samiska, det händer saker när man prata med varandra och det är då man kan föra utvecklingen framåt, säger Vahlberg Nordvall.

Orden som deltagarna broderat kommer att sammanställas till en tavla och arkiveras på Àja i Jokkmokk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.