Aana Edmondsson, styrelseledamot Sáminuorra.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Aana Edmondsson (bilden) och andra urfolksrepresentanter om World Water Week i Stockholm. Foto: Adam Karls Johansson

Samiskt deltagande under World Water Week i Stockholm

Publicerad

World Water Week pågår i Stockholm.

Då arrangerade Aana Edmondsson och Tilde Renman från Sáminuorra ett seminarium med andra urfolksungdomar.

– Det finns en lucka i de urfolksfrågor som finns, säger Edmondsson.

Under veckan genomförs World Water Week i Stockholm och med på öppningsceremonin fanns Sáminuorra.

De var också med och anordnande ett seminarium om där urfolksungdomar från Sápmi och andra delar av världen.

– Ett intryck som jag tar med mig är att urfolksfokuset har blivit större de år jag varit med. Men det finns en lucka i de urfolksfrågor som finns, folk behöver lära sig mer och ta mer hänsyn. Men jag tycker det blir bättre och bättre för varje år, säger Aana Edmondsson, styrelseledamot Sáminuorra.

”Vi är den sista generationen”

Under panelsamtalet var det en historia som gjorde extra stort avtryck på henne.

– Det var en från Kanada som pratade om det hon hört från sina far- och morföräldrar, historier om stora mäktiga laxar som hon aldrig fått se själv förrän nyligen för att denna laxart håller på att dö ut. Det är något jag känner igen från Sápmi, vi får höra historier om vår natur men nu är mycket av vår natur förstörd. Vi är den sista generationen som tar med oss dessa historier om vi inte berättar dem vidare.

Tilde Renman, även hon styrelseledamot i Sáminuorra har deltagit i flera seminarier under World Water Week och ledde dessutom ett seminarium.

Efter samtalet kände hon att inkludering är något som det behöver jobbas mer med.

– Jag tänker på inkluderingar av ungdomar i stort, men särskilt urfolksungdomar. Under vårat panelsamtal var det mest urfolk som var där och deltog. Men det är även viktigt att vattensektorn tar hänsyn och kommer och lyssnar på oss och tar sig tiden. Så det inte bara blir som en ruta som man bockar av.

”Färre än en femtedel”

Under samtalet ställde Renman frågan till åhörarna om hur många som kom från vattensektorn.

– Men det är svårt att säga en exakt siffra kring hur många som räckte upp händerna, men det var färre än en femtedel av publiken som kom från vattensektorn, säger hon.

En annan deltagare var Jaren Numkena, som kommer från Tuba City i Arizona. Det var första gången han besökte Sverige.

– Evenemanget är mycket större än vad jag trodde innan. Jag insåg inte att det skulle vara så mycket människor från olika delar av världen.

Vad har du att säga om panelsamtalet du deltog i?

– Vi pratade om våra personliga historier om vatten, men också det jobb vi gör kring den så kallade gröna kolonialismen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.