Samlade samebyn för att dela erfarenheter från rättsprocessen

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen arrangerade Saarivuoma sameby ett rättsseminarium i Soppero där man pratade om rättsprocessen som samebyn har gått igenom men även om förväntningarna på framtiden.

Hör Per Anders Nutti, ordförande i Saarivuoma, i klippet ovan.

Syftet med seminariet var att ge information till samebyns medlemmar och andra och berätta om de erfarenheter man fått genom den rättsprocess inom norska rättsväsendet som samebyn har gått igenom.

Bakgrund

Den 30 juni 2021 kom domen från Norges hösta domstol, Höyeste rett, där Saarivuoma sameby vann mot norska staten, i målet där samebyn 2018 stämde norska staten med hävdande att samebyn har ensamrätt till renbetesmarkerna på norsk sida. Något som norska staten motsatte sig. Samebyn förlorade både i tingsretten och och i lagmannsretten men vann alltså i högsta instans.

Föreläsare om rättsprocessen

Rättsseminariet som var ett samarbete med Soppero sameförening startade på fredag kväll med en föreläsning av David Sjögren, universitetslektor vid Uppsala universitet, om hans historiska forskning om Saarivuoma som Sjögren avlade som ett vittnesmål i rättsprocessen.

Saarivuomas advokat Knut Helge Hurum började lördagen med en genomgång av Höyesterettsdomen. Varken Hurum eller Ande Somby, förste amanuens vid juridiska fakultetet på universitetet i Tromsö, kunde vara med på plats då bägge hade fått förhinder i sista minuten. Bägge höll sina föredrag via länk. Ande Somby talade om den samiska kulturkontextens betydelse i rättsprocesser och de omkring 70 deltagarna hade många frågor till Ande Somby efter föredraget.

Per Anders Nutti, ordförande i Saarivuoma sameby, berättar att man flera gånger har försökt arrangera det här seminariet men coronapandemin har satt stopp för det så han är nöjd med att man äntligen lyckas genomföra den.

Paralleller och kritik

Även Matti Blind Berg, ordförande i SSR, var på plats. Han drog lite paralleller till Girjasmålet som hans sameby gick igenom och vann i HD januari 2020. SSR fick lite kritik för att organisationen varit frånvarande och inte stöttat Saarivuoma i deras process mot norska staten. Något som Blind Berg beklagade men samtidigt höll med om att där har SSR misslyckats.

Dagen avslutades med ett föredrag av Toralf Heimdahl, ordförande i Bardu kommun, i vilken Saarivuomas sommarbetesmarker ligger. Heimdahl  började sitt tal med att på kommunens vägnar be om ursäkt för de lidande som Saarivuoma sameby blivit utsatt för. Efter det talade han om det historiska sambruket av naturen i Bardu och om nya möjligheter för samarbete i framtiden och respekten för varandra mellan kommuninnevånarna och Saarivuoma samebys medlemmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.