• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Sametingets 30-årsjubileum blir ett lågbudgetfirande, säger styrelseordföranden Håkan Jonsson i klippet. Annat var det vid 20-årsfirandet i Jokkmokk 2013, då  kung Carl XVI Gustaf och sameminister Eskil Erlandsson deltog.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sametingets 30-årsjubileum blir ett lågbudgetfirande, säger styrelseordföranden Håkan Jonsson (t.h). Annat var det vid 20-årsfirandet i Jokkmokk 2013, då kung Carl XVI Gustaf och sameminister Eskil Erlandsson deltog. Foto: SVT/Leif Henningsson

Sametingets 30-årsjubileum blir ett lågbudgetfirande

Uppdaterad
Publicerad

I år fyller Sametinget 30 år. Planen var att man skulle fira i samband med plenum i november. Men något större arrangemang kommer det inte att bli. Den dåliga ekonomin sätter käppar i hjulen. 

– Det kommer att bli ett lågbudgetfirande. Jag är väldigt besviken, säger styrelseordföranden Håkan Jonsson, Jakt- och fiskesamerna. 

Sametinget invigdes 1993 av kungen, och inför invigningen i Kiruna hungerstrejkade tre personer mot att staten släppt småviltsjakten fri i fjällvärlden. Tidigare hade samerna haft rätten att upplåta jakt där. 

Både kung och ministrar

Vid både 10- och 20-årsjubileerna har ministrar deltagit i firandet. När de 20 åren uppmärksammades kom även kungen på återbesök. Vid 25-årsjubileet i Storforsen firades det med konsert och galamiddag för cirka 150 inbjudna gäster. 

Men när de 30 åren ska firas i samband med plenum i Åre i november, så blir det inget digert festprogram. 

Visst kommer jubileet att uppmärksammas, men inte i den omfattning som styrelseordföranden Håkan Jonsson önskat sig. Ekonomin – den sämsta i Sametingets historia, enligt honom – gör att styrelsen får hålla i slantarna. 

”Ett lågbudgetfirande”

– Vi ska ha någon form av fest i alla fall. Det är viktigt att markera Sametingets 30 år, inte minst så att vi vid det firandet kan informera om vad Sametinget är. Det finns en stor okunskap hos de flesta svenskar. 

Men ekonomin tillåter inga större utsvävningar. Håkan Jonsson kallar det ett lågbudgetfirande. 

Hur kommer man runtom i Sápmi att märka att det är födelsedag? 

– Det gör man om man kommer till Åre, där alla är välkomna att delta i plenumsförhandlingarna. I övrigt kommer det inte att märkas på något sätt, tyvärr, säger Håkan Jonsson.

Ledaren för Samelandspartiet, Marianne Gråik, har förståelse för att 30-årsfirandet bantas i det rådande ekonomiska läget. Foto: SVT

”Klokt av styrelsen”

Inom oppositionen har man förståelse för att 30-årsfirandet bantas.

– Det hade inte varit bekvämt för oss att gå in i något flådigt firande, när vi vet att kansliet har stora uppgifter att hantera och inte har folk. Så det är nog helt okej och klokt av styrelsen att göra en lågbudgetvariant av 30-årsfirandet, säger Marianne Gråik, Samelandspartiet. 

Ni hade inte gjort annorlunda om ni varit i majoritet? 

– Förmodligen inte. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.