En ren med stora horn står vid en metallbehållare som innehåller mat eller vatten på Skansen med träd och en sjö i bakgrunden. Det är grått och mulet väder.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Linda Törngren, djurenhetschef på Skansen, om att tamrenarna byts ut. Foto: Janerik Henriksson/TT

Skansens tamrenar byts ut: ”Ett naturligt steg”

Uppdaterad
Publicerad

Efter 133 år så byts tamrenarna ut på Skansen.

Några individer omplaceras och några har avlivats.

– Ganska enkelt byte, säger Linda Törngren, djurenhetschef på Skansen.

Den som har besökt Skansen på senare tid har säkert märkt att renarna saknas. I stället möts gästerna av metallstaket och ombyggnation.

Renhägnet intill Samevistet blir nu hem till den utrotningshotade skogsvildrenen som en del av ett finskt återetableringsprojekt. Vildrenen utrotades i Sverige i slutet på 1800-talet men lever fritt i ryska Karelen och Finland.

Skansen arbetar med bevarandeprojekt för flertalet djurarter och vill med bytet stödja arbetet med utplacering av vildren i Finland.

– Det känns som ett naturligt steg att byta eftersom vi redan har ett befintligt hägn, säger Linda Törngren, chef på djurvårdarenheten på Skansen.

Renhägnet på djurparken bestod av en renhjord på sex individer varav tre har omplacerats till en djurpark i Järvsö. Två äldre vajor och en kalv har avlivats av djurvälfärdskäl, enligt Törngren.

Samevistet består

Tamrenar fanns på Skansen redan när det öppnade 1891. Saemien Sïjte, Samevistet på Skansen, uppfördes 1920 men flyttade till sin nuvarande plats och byggdes om 2006. När djurparken öppnades anställdes en samisk familj för uppvisning på platsen, något som senare blev hårt kritiserat.

Nu är vistet placerat intill renhägnet och består, i huvudsak, av en sydsamisk timmerkåta, en torvkåta och två förrådsbodar.

– Bytet till vildren kommer inte påverka samevistet som så, men vi justerar våra berättelser när miljön ändras, säger Eva Ramberg, chef för den kulturhistoriska avdelningen på Skansen.

Vildrenar kommer flytta in på djurparken under 2025.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.