Det är från norra Dalarna till Norrbotten som det stora sammanhängande fjällskogsbältet sträcker sig.
Eftersom skogen är så sammanhängande och stor så innehåller den en unik mångfald av ekosystem.
– Den står emot storm, den står emot brand, den står emot insektsangrepp. Den har alltid sett ut likadant och den lever och den frodas och den mår gott, säger Ulf von Sydow, ordförande för Naturskyddsföreningen i Jämtland-Härjedalen till Ekot.
2020 föreslog en statlig skogsutredning att mer än 500 000 hektar av skogen skulle skyddas eftersom den är så viktig. Men i stället har bara en femtedel av skogen fått ett utlovat formellt skydd visar nu Ekots granskning.
Därför huggs skogen ner
De har jämfört Skogsstyrelsens satellitbilder över alla avverkningar som gjorts med kartor över den skog som föreslogs skyddas och minst 6 300 hektar har avverkats sedan underlaget till Skogsutredningens kartor togs fram.
– Ett tusenårigt ekosystem hugger man sönder, säger Ulf von Sydow på Naturskyddsföreningen.
Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari menar att skogen avverkats efter virkesbristen som uppstått när Sverige inte längre köper virke från Ryssland.
– Men vi arbetar ju väldigt aktivt för att det inte ska avverkas skyddsvärd skog. Vi vill ju bevara skyddsvärda skogar och särskilt de fjällnära skogarna, säger hon.