Groddnaliden-Stabburträsk är ett stort område med urskogsartade gran- och tallskogar. Foto: Länsstyrelsen Västerbotten

Affären klar – länsstyrelsen betalar rekordsumma för skog

Publicerad

Nu är det klart.

Sorsele Övre Allmänningsskog får 100 miljoner kronor i ersättning för Groddnaliden-Stabburträsks naturreservat.

Det är den största summan som länsstyrelsen Västerbotten någonsin har betalat ut för ett naturreservat.

Det har tagit två år att få till en affär men nu är det till slut klart. Länsstyrelsen i Västerbotten betalar 100 miljoner kronor i ersättning till Sorsele Övre Allmänningsskog för Groddnaliden-Stabburträsks naturreservat.

– Det tog ungefär två år, men nu är det äntligen klart. Vi är mycket nöjda med överenskommelsen om ett antal naturreservat, där Groddnaliden-Stabburträsk var den sista pusselbiten. Nu hoppas vi kunna gå vidare med fler områden, säger Anders Pettersson, förvaltare för Tärna-Stensele och Sorsele Övre Allmänningsskogar, i ett pressmeddelande.

Området Groddnaliden-Stabburträsk är obetydligt påverkat av skogsbruk och det finns urskogsartade gran- och tallskogar med 400-åriga träd.

”Saknas pengar”

Efter överenskommelsen står nu fler områden på kö för att skyddas som naturreservat. Men det tar tid.

– Vi är överens med Västerbottens Allmänningsskogar om fler nya reservat. Det är förhandlat och klart, det som saknas är pengar. Vi hoppas kunna gå vidare, men i dagsläget tar det lång tid på grund av begränsade resurser, säger Björn Jonsson, naturvårdsdirektör på länsstyrelsen Västerbotten.

Fjällnära skogar har ofta höga naturvärden vilket gör det svårt att få tillstånd för avverkning enligt Skogsvårdslagen. Under 2021 inledde därför Allmänningsskogarna och myndigheterna en dialog om att skydda områden som naturreservat.

Överenskomna naturreservat

Sorsele Övre Allmänning

Groddnaliden-Stabburträsk

Stor-Lairo syd

Tärna-Stensele Allmänning

Ryfjället (delen Järvsjön)

Daikanberget

Vilhelmina Övre Allmänning

Njakafjäll utökning

Vännåt

Den totala arealen är ungefär 20 000 hektar, varav cirka 12 000 hektar är produktiv skogsmark.

Källa: Länsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.