Renskötaren Sanna Vannar gräver i snön, till höger meteorolog Pererik Åkberg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Renskötaren Sanna Vannar berättar om hur de osäkra vinterförhållandena försvårar arbetet. ”Extremdagarna blir fler,” konstaterar meteorolog Pererik Åberg. Foto: SVT

Snabba väderväxlingar skapar problem för renskötaren Sanna: ”Ständig oro”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är nästan två grader varmare än under förindustriell tid och 2024 var planetens varmaste år.

De varierande temperaturerna gör det svårt att förutse när vintervädret ska slå till, eller försvinna.

– Man går runt med en ständig oro, säger Sanna Vannar, renskötare Sirges sameby.

Tidigare i veckan meddelade forskare att 2024 är det varmaste året som uppmätts sedan temperaturmätningarna började. Och Sveriges mildra väder skapar osäkra snöförhållanden där årstiderna inte beter sig som de en gång gjorde och vintern kan dyka upp när man minst anar det.

– Man börjar ju snart komma upp på en årsmedeltemperatur för norra Sverige som ligger över noll grader och då börjar det bli problematiskt, säger Pererik Åberg, meteorolog på SVT.

”En ständig oro”

Sanna Vannar är renskötare i Sirges sameby och de osäkra vinterförhållandena försvårar hennes arbete.

– Man går runt med en ständig oro över att det kan bli lite hur som helst. För en vecka sedan regnade det och var plusgrader så vintern är jättesen. Det gäller att ha krisplaner hela tiden men det är jättesvårt att förutse.

Vid frekventa nollgenomgångar så bildas skarsnö – ett istäcke som gör det svårt för djur att gräva efter mat. Vannar har fått stödutfodra renarna under året då skaren varit som värst. Hon menar att renarna inte kan ta sig fram till följd av det varierande vädret.

– I vintras så regnade det en vecka och sen så blev det skare. Det har jag aldrig upplevt i slutet på februari, början på mars.

Två grader varmare

Sverige har blivit nästan två grader varmare sedan förindustriell tid och i norra Sverige ökar temperaturerna snabbast. Forskare beräknar att Arktis värms upp nästan fyra gånger snabbare än resterande delen av jorden.

– Enstaka år säger inte så mycket om klimatet i sig eftersom vädret alltid har varierat. Om man däremot tittar på en 30 års period och jämför med en lika lång period förr i tiden, då ser man stora förändringar, säger Pererik Åberg och fortsätter:

– Även om klimatet förändras så kommer man ha dagar som är precis som förut, men sen har man de här dagarna som inte skulle hänt för 50-60 år sedan, det skulle inte bli så varmt eller det skulle inte kommit så mycket snö. Men de dagarna kommer nu och de kommer allt oftare.

I nästa del av serien om klimatförändringarna i Sápmi berättar vi hur renarna blir kvar på fjället, när flyttlederna förvandlas till isgator.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.