Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Paulus Utsi är Sofia Jannoks stora inspiration och var hennes barndomsidol. Hör Sofia förklara varför hon tycker att Paulus är en av Sápmis stora poeter. Foto: Carl Magnus Lindström/TT och SVT

TV-muittut #3 – Sofia Jannok: ”Paulus Utsi var min första idol”

Uppdaterad
Publicerad

Poeten och renskötaren Paulus Utsis dikter har inspirerat många – en av dem är Sofia Jannok. Det var hans samiska texter som hon först läste, då hon lärt sig läsa.

– Han var min stora idol som barn, säger Sofia Jannok.

Paulus Utsi föddes 1914 i Ivgumuotki, Norge och dog 1975 i Porjus. Även om det snart är 50 år sedan han dog så är han lika aktuell idag som när han levde. Hans dikter och texter som ofta handlar om rennäringen och samiska språket har inspirerat många människor genom åren.

– När jag var barn var vi på besök i Vájssaluokta och de visade mig Paulus stuga där han brukade sitta och skriva och det var så stort, säger Sofia Jannok och fortsätter:

– Som barn var han min idol och jag minns att jag satte mig i stugan och låtsades att jag var poet. För mig var det en stor känsla att veta att han suttit i samma stuga och skrivit. Jag är den jag är i dag på grund av Paulus áddjá.

Gav ut bok 1974

Paulus Utsi gav ut ”Giela giela” tillsammans med frun Inger Huuva-Utsi 1974 och det var den enda diktboken som han själv hann vara med och publicera. Andra boken ”Giela gielain” kom ut postumt 1980 och 1992 kom samlingen ”Don čanat mu alccesat” via Nils-Aslak Valkeapää.

Och vilken är då Sofia Jannoks favorit bland Paulus dikter? Det är ”Reagganan ráhkisvuohta”, som du hör här nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här läser en ung Anna Márjá Blind dikten Reagganan ráhkisvuohta för poeten själv, Paulus Utsi. TV-programmet Illubodda sändes 1967. Foto: SVT Arkiv

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.