I augusti anordnar Samiskt språkcentrum två språkträffar för ungdomar. Foto: SVT

Språkläger för ungdomar

Uppdaterad
Publicerad

Sommaren kan innebära mer än att ligga i hängmattan. För ungdomar mellan 14-15 år och som önskar stärka sin samiska ska Samiskt språkcentrum arrangera språkläger för ungdomar i Jokkmokk och Lycksele.

– Vi anordnar en samlingsplats för ungdomar och att det blir en språkarena där de får höra språket, prata, stärka, lyfta och synliggöra, säger Sara Omma Simma enhetschef för Samiskt språkcentrum.

Favorit i repris

Det är andra året som Samisk språkcentrum anordnar språkbad för unga. Genom olika aktiviteter och workshops får ungdomar möjlighet att stärka sitt språk.

– Det blev kanonlyckat förra året, vi hade satsat på att ta emot ganska många, men det är svårt att konkurrera med allt annat och många ungdomar sommarjobbar, säger Sara Omma Simma.

Trygghet i fokus

Mellan den 12-15 augusti arrangeras en språkträff som utöver språket jobbar med teambuilding, det för att skapa en trygg språkmiljö. Till skillnad från förra året kommer träffarna att ske på två orter i Sápmi. I Jokkmokk finns det möjlighet att fördjupa sig i lule- och nordsamiska och i Lycksele ume- och pitesamiska.

– Språken skiljer sig åt därför har vi delat upp dem. Till hösten kommer vi att arrangera ett sydsamiskt språkläger, säger Sara Omma Simma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.