Foto: SVT

SSR kritiska till Sveaskogs agerande

Publicerad

Sveaskog meddelar att de kommer att minska sina avverkningar under kommande år. SSR har reagerat på skogsbolagets formulering där renskötseln pekas ut som anledning till minskningen.

I ett pressmeddelande skriver skogsbolaget Sveaskog att de kommer att minska föryngringsavverkningen kraftigt i Norrbotten under 2023. Man skriver vidare att ”Sveaskog eftersträvar samexistens mellan renskötsel och skogsbruk på Sveaskogs marker och vi lägger oss vinn om att genomföra åtgärder som syftar till att både renskötsel och skogsbruk ska vara hållbara och bärkraftiga näringar på kort och lång sikt. Vi beklagar därför dagens låsta läge i diskussionerna med en del samebyar och de omfattande följdeffekter detta får.”

SSR skriver i sin tur i ett pressmeddelande att skogsbolagets uttalande är ett riktigt lågvattenmärke. ”Att Sveaskog väljer att informera om hur situationen ser ut för bolaget är i sig inte anmärkningsvärt. Att Sveaskog däremot mer eller mindre pekar ut samebyarna som ansvariga för att avverkningsvolymerna minskat är minst sagt ett riktigt lågvattenmärke, och är inte en korrekt beskrivning, utan bidrar enbart till ökad polarisering.”

– Jag tycker nog att Sveaskogs agerande talar för sig själv, de är inte villiga att ta ansvar för ett hållbart skogsbruk, säger Matti Blind Berg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.