SVT Sápmi var på plats när Jenny Wik Karlsson, verksamhetschef på SSR, såg den nye statsministern Ulf Kristerssons (M) regeringsförklaring. Och hon var mest förvånad över namnen som lästes upp.
– Det är väldigt många nya namn som i alla fall inte jag känner till sedan tidigare, säger hon.
”Jag är väldigt orolig”
Hon blir oroad över att ingen av de nya ministrarna är bosatt i Norrland Och samtidigt nämndes inte samer med ett enda ord i regeringsförklaringen. Vilken minister som ska hand om samiska frågor är också oklart. Normalt sett brukar det vara kulturministern – men inga klara besked har lämnats.
– Samiska frågor har sällan stått högt på agendan när det kommer till markfrågor oavsett om vi haft en borgerlig eller röd regering. Så det är inte så mycket som talar för att samiska markfrågor kommer stärkas den här mandatperioden heller, säger hon.
Lars Miguel Utsi, sametetingsledamot för Guovssonásti, är orolig för vilken påverkan regeringen kan få för samiska frågor.
– Högerpartierna är under stark påverkan av Sverigedemorkaterna. Bara det gör att jag är väldigt orolig för framtiden, för hur de samiska frågorna kan utvecklas under de kommande fyra åren, säger han.
Sametinget ska ta kontakt
Samtidigt har den nye regeringen inte sagt någonting konkret om hur de vill arbeta med samiska frågor.
Tidöavtalet – avtalet mellan de tre regeringspartierna och Sverigedemokraterna – lyfter inte heller några samiska frågor. Ända gången minoriteter nämns är i en skrivelse om modelsmålsundervisning. Partierna vill se över modersmålsundervisningen men konstaterar samtidigt att ”de nationella minoritetsspråkens särställning i lagen ska beaktas”.
Håkan Jonsson, Sametingets styrelseordförande, håller med om att det är mycket som är oklart kring vad den nya regeringen vill göra kring samiska frågor. Han planerar nu att ta kontakt med den nya regeringen inom kort.
– Så fort vi vet vem som är sameminister kommer vi initiera någon form av kontakt. Och försöka få ett möte så fort som möjligt, säger han.
Han fortsätter:
– Det viktigaste är att de tar samefrågor seriöst och att de lyssnar på oss samer. Både på sametinget, samiska organisationer och allmänheten.