Ruvhten sijte har tillstånd för 5000 renar. Men enligt länsstyrelsens kontroller har samebyn minst 2003 renar för mycket.
Om inte samebyn gör sig av med renarna tvingas de därför betala ett vite på 2440 kronor per ren – totalt närmare 5 miljoner kronor. Det blev klart efter att förvaltningsrätten gav avslag på samebyns överklagan.
”Samebyns ansvar”
Samebyns ordförande Marcus H Rensberg anser inte att de har gjort något fel. De har ett majoritetsbeslut om hur många renar varje familj får ha – men det beslutet har inte hållits av alla, enligt Marcus H Rensberg, ordförande i Ruvhten sijte.
– Vi kan inte tvinga någon att slakta ner, säger han.
I sin överklagan hänvisade samebyn till att renarna ägs av medlemmarna. Och att kravet i så fall borde ställas på dem. Men det är inget som vare sig länsstyrelsen eller förvaltningsrätten går med på.
– Det är samebyns ansvar att det blir genomfört. Jag förstår att det finns motsättningar, men det är en fråga som samebyn måste hantera, säger Göran Gabling, biträdande enhetschef på Länsstyrelsen i Jämtland.
Hårt ansatt sameby
Domen är ett hårt slag för samebyn – som redan är drabbad av flera långdragna konflikter med markägare. Efter tidigare konflikter har staten betalat arrende till privata markägare för samebyns räkning. Men det avtalet gällde bara i 30 år – och har nu löpt ut.
Därför ska de snart in i rätten igen för att försöka hitta en lösning med markägare i Härjedalen.
– Förlorar vi den biten och måste betala arrendena själva så ser det mörkt ut. Staten stänger oss ute från Norge och säger nu att vi ska betala. Det är en tuff situation, de sliter bort marken under fötterna på oss, säger Marcus H Rensberg.
Och med krympande betesarealer så kan det komma nya krav från länsstyrelsen om att renhjordarna ska minskas ytterligare. Antalet tvångsslaktade renar kan inom kort tvingas bli betydligt fler än de 2003 som Länsstyrelsen har beslutat om nu.
– Renantalet är satt på 70-talet så det kan behövas se över för alla samebyar, utifrån de renbetesresurser som finns. För den här samebyn är det uppenbart att man inte har tillgång till lika mycket renbetesmarker nu säger Göran Gabling på Länsstyrelsen.