Svenska samernas riksförbund (SSR) har startat kampanjen #minskaglappet för att synliggöra de brister som de menar att dagens inventering av rovdjur har.
– Vi behöver en tydlig bild på hur rovdjursbeståndet för att kunna ha rätt syn på rovdjurspolitiken. I dag är det en teoretisk del och en praktisk del och ett väldigt stort glapp däremellan, säger Matti Blind Berg, förbundsordförande SSR.
Enligt SSR har samtliga av de ”fem stora” rovdjuren under lång tid ökat inom renskötselområdena. Samtidigt har länsstyrelserna gett signaler om att de kommer att dra ner på inventeringen till en miniminivå.
– Det är ett tydligt exempel på statens rovdjurspolitik. Man känner sig uppgiven. Var ska renen och rovdjuren få plats framöver, markerna håller på att ta slut. Man måste decimera antalet rovdjur radikalt, det är en sådan obalans i dag.
Ersättningen för låg
SSR är också kritiska till den ersättning som går ut för skadade eller döda renar där nivån ligger kvar på 1996 års nivåer.
– Det är bara att titta på prisutvecklingen generellt i samhället så förstår man. Vi är inte i närheten av de nivåer som skulle behövas av det verkliga marknadsvärdet av förlusterna.
Hur mycket borde ersättningen höjas?
– Det borde åtminstone täcka de rejäla förlusterna som vi har. säger Matti Blind Berg.
”Förstår att det finns en oro”
Carl-Johan Lindström, enhetschef på Naturvårdsverket, förstår renskötarnas oro.
– Jag förstår att det finns en oro om det här kommer från länsstyrelsen. Inventeringsunderlaget är ju väldigt viktigt.
SSR tycker att ersättningen för döda eller skadade renar är för låg. Vad säger du om det?
– Det är viktigt för rovdjursförvaltningen att det finns medel för förebyggande av rovdjursskador. Vi har gjort inspel i vårt budgetunderlag till regeringen att här finns det behov, och det har skett en viss ökning. Vi har också skrivit att det skulle kunna finnas behov av ytterligare ökningar här.
Rovdjursinventering
Inventeringarna görs i samarbete mellan länsstyrelsens naturvårdspatruller och samebyarna.
Inventeringarna genomförs enligt Naturvårdsverkets föreskrifter och allmänna råd om inventering av björn, varg, järv, lodjur och kungsörn.
Varje länsstyrelse planerar, genomför, dokumenterar och sammanställer de inventeringar som görs inom respektive län.
De samarbetar framför allt med samebyarna och Svenska Jägareförbundet, men även ideella organisationer kan medverka.
Viltskadecenter granskar länsstyrelsernas inventeringsresultat för varg, lo och järv. Naturvårdsverket fastställer resultaten.
Källor: Sametinget och SLU