• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kalix och Grytnäs i Kalix kommun, Norrbottens län. Det brinner i ett sågverk nära Kalix med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Mikael Kuhmunen, ordförande, Sirges sameby, och  advokaten Peter Danowsky.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mikael Kuhmunen, ordförande, Sirges sameby, och advokaten Peter Danowsky under presskonferensen på tisdagskvällen. Foto: Stefan Karlsson/SVT

Staten vill ha mer tid – beviljas uppskov av tingsrätten

Publicerad

Staten har bestridet stämningarna från samebyarna gällande ensamrätt att upplåta småviltsjakt och fiske ovanför odlingsgränsen.

Nu har man fått till den 31 januari nästa år på sig från Gällivare tingsrätt att återkomma med sin inställning.

I maj stämde de fyra samebyarna – Ran, Sirges, Unna Tjerusj och Baste staten där de menar att de har ensamrätt att upplåta småviltsjakt och fiske ovanför odlingsgränsen.

För några veckor sedan kom beskedet från staten att man bestrider samtliga stämningar och att man vill ha tid för ytterligare undersökningar i urminnes hävd-frågan.

Rätten till fjälljakten

Nu meddelar Gällivare tingsrätt enligt nyhetsbyrån Sirén att staten får till den 31 januari 2025 på sig att återkomma med sin inställning och bevisuppgift i tvisterna med Sirges, Unna Tjerusj och Baste.

När det gäller Rans sameby så har Lycksele tingsrätt ännu beslutat om något slutdatum för statens svar.

Sedan tidigare har även Talma sameby stämt staten, och där har Talma begärt anstånd med sitt yttrande, men tingsrätten har ännu inte behandlat ansökan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rätten till fjälljakten

Mer i ämnet