Mikael Kuhmunen, ordförande, Sirges sameby, och  advokaten Peter Danowsky.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mikael Kuhmunen, ordförande, Sirges sameby, och advokaten Peter Danowsky om varför man stämde staten. Foto: Stefan Karlsson/SVT

Staten bestrider stämningar från samebyar – vill ha tid för undersökning

Uppdaterad
Publicerad

I maj stämde fyra samebyar staten.

De menar att de har ensamrätt att upplåta småviltsjakt och fiske ovanför odlingsgränsen.

Nu bestrider staten samtliga stämningar, men vill ha tid ytterligare undersökningar i urminnes hävdfrågan.

För fyra år sedan slog Högsta domstolen fast i den så kallade Girjasdomen att samebyn med samma namn har ensam upplåtelserätt till småviltsjakt och fiske.

I slutet av maj beslutade sig de fyra samebyarna – Ran, Sirges, Unna Tjerusj och Baste, att stämma staten.

Rätten till fjälljakten

”Tålamodet slut”

Anledningen är att de anser att samma rätt ska gälla alla samebyar i Lappland, det vill säga att de har ensamrätt att upplåta småviltsjakt och fiske ovanför odlingsgränsen.

– Tålamodet har tagit slut, sa advokaten Peter Danowsky.

Justitiekansler Mari Heidenborg som företräder staten berättade för SVT Sápmi att stämningarna inte var oväntade.

– Det var inte oväntat, under de här åren efter Girjasdomen så har vi haft samtal med flera av de samebyar som nu har stämt staten, sa hon.

Bestridit samtliga

Nu har staten bestridit samtliga stämningar.

”Det kan inte uteslutas att det förekommit konkurrerande markanvändning på området under den tid som samebyn gör gällande att hävden upparbetats”, skriver staten.

Skulle tingsrätten ha en annan mening, så hindrar rennäringslagen från 1971 ändå samebyarna från att få rätt, enligt staten.

Anstånd för undersökning

För att staten slutligt ska kunna ta ställning i frågan, vill man göra granskning av den historiska markanvändningen. Staten har gett uppdraget till en forskargrupp vid Luleå tekniska universitet, LTU, och begär därför anstånd med det slutliga yttrandet i fyra månader.

Sedan tidigare har även Talma sameby stämt staten, och även här har man tagit LTU till hjälp. Talma har begärt anstånd med sitt yttrande, men tingsrätten har ännu inte behandlat ansökan.

Girjas-domen

2009 stämde Girjas sameby, med stöd av Svenska samernas riksförbund, staten. Det handlade om vem som ska ha upplåtelserätt till småviltsjakt och fiske på samebyns områden.

Staten yrkade att det är den, i form av markägare, som har rätt att bestämma över jakt och fisket, medan samebyn enbart har rätt att utöva jakt och fiske.

Girjas å sin sida yrkade att samebyn har bättre rätt än staten till jakten och fisket, och att de därmed ensam ska äga upplåtelserätten till den. Det är en rättighet som de anser tillkommer genom urminnes hävd, en juridisk rätt som bygger på att man under lång tid har brukat marken.

Efter en elva år lång process vann till sist Girjas sameby mot staten i högsta domstolen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rätten till fjälljakten

Mer i ämnet