Justitiekanslern Mari Heidenborg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Justitiekansler Mari Heidenborg om hur hon kommer hantera samebyarnas stämning av staten. Foto: Stefan Karlsson/SVT

JK efter stämningarna: ”Det var inte oväntat”

Uppdaterad
Publicerad

Fyra samebyar har stämt staten.

Justitiekansler Mari Heidenborg är inte förvånad.

– Det var inte oväntat, säger hon till SVT Sápmi.

Det var i tisdags som de fyra samebyarna – Ran, Sirges, Unna Tjerusj och Baste, stämde staten, vilket sedan tidigare även Talma sameby har gjort.

Anledningen är att samebyarna anser att de har ensamrätt att upplåta småviltsjakt och fiske ovanför odlingsgränsen.

Justitiekansler Mari Heidenborg som företräder staten berättar för SVT Sápmi, vilket NSD vad först att berätta med, hur man ser på stämningarna.

– Det här tyder på att samebyarna vill få de här frågorna prövade och inte villiga att vänta in den utredningen som pågår, det är den slutsatsen som jag kan ge, säger hon.

”Inte oväntat”

Hon menar att det inte var oväntat att samebyarna stämmer staten.

– Det var inte oväntat, under de här åren efter Girjasdomen så har vi haft samtal med flera av de samebyar som nu har stämt staten.

Högsta domstolen slog 2020 fast att samebyn har ensam upplåtelserätt till småviltsjakt och fiske, och den domen kan nu få stor betydelse även för utfallet här.

– Girjasdomen har stor vikt eftersom högsta domstolen har gjort uttalande som är prejudicerande och som ska följas i andra mål som är likartade. Det är det som nu får prövas i de kommande målen.

”Svårt att uttala mig”

Samebyarnas advokat Peter Danowsky berättade tidigare i veckan att han hoppas på en snabb process men det är inget Justitiekanslern kan lova.

– Det är svårt att uttala mig om det så här tidigt, vi får se hur lång tid vi får från tingsrätterna men jag skulle tro att vi behöver den här sommaren i alla fall.

Vad händer nu?

– Eftersom vi ännu inte har fått de här stämningsansökningarna från tingsrätten, det som händer nu är att vi avvakta att få det och vilken tidsfrist vi ska svara helt enkelt, säger Mari Heidenborg.

Mikael Kuhmunen, ordförande, Sirges sameby, och  advokaten Peter Danowsky.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Mikael Kuhmunen, ordförande, Sirges sameby, och advokaten Peter Danowsky. Foto: Stefan Karlsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.